Lär dig hacka lök på en minut

Skrivet den 13 augusti 2015 kl 11.19

Konsten att hacka en lök. Vissa verkar behärska den på första försöket, andra kämpar i år utan att lyckas. Men är det så svårt att hacka en lök utan tårar och frustration? Nej, denna film (som bara är en minut lång) visar dig precis hur du ska göra för att hacka en lök snabbt, enkelt och utan irritation. Allt du behöver är en vass kniv och en skärbräda (samt en lök såklart).

Läs inlägget.

Fynda köksprylar och få pengar tillbaka

Skrivet den 3 mars 2015 kl 10.12

Cashbacker

Denna artikel innehåller sponsrade länkar.

Det är faktiskt mycket roligare att laga mat om man har bra köksprylar. Riktigt fina knivar, bakformar, stekpannor och slevar gör att det går fortare och mer smärtfritt att svänga ihop en rolig middag. Med den nya tjänsten Cashbacker kan du fynda köksprylar (och mycket annat) från kända butiker och få pengar tillbaka på allt du köper.

Några exempel på butiker hos Cashbacker är Adlibris, Bagaren och kocken, CDON och Kitchentime. Alla dessa har produkter du kan ha nytta av när du lagar mat och erbjuder upp till 4% i återbäring.

Just nu får du dessutom dubbel återbäring på allt du köper under 72 timmar från att du registrerar dig. Om en sida vanligtvis ger dig 4% tillbaka får du alltså 8% i återbäring under de första tre dygnen. Pengarna kan sättas in på ditt bankkonto och allt är givetsvis helt kostnadsfritt. Besök Cashbacker för att läsa mer och registrera dig i dag.

Läs inlägget.

Så slipar du dina knivar

Skrivet den 26 februari 2015 kl 16.56

Om du någon gång har försökt använda en slö kniv vet du säkert hur jobbigt det är. En bra kniv är en vass kniv och du kommer kunna skära, skiva och hacka både bättre och fortare när den är vass.

Jamie Oliver visar i klippet nedan hur du gör för att slipa dina knivar. Det är inte svårt, klippet är dessutom bara en minut långt.

Läs inlägget.

Det betyder alla kökstermer

Skrivet den 31 januari 2015 kl 22.55

Köksredskap

I receptsammanhang är det inte ovanligt att det slängs olika uttryck som för den ovane kan se ut som rena grekiskan. Vad betyder det till exempel att putsa kött? Vad är det för skillnad på att fräsa och bryna? I denna lilla köksskola reder vi ut ett par av dessa ord.

Fräsa (sautera)

Det är inte ovanligt att lök ska fräsas, men ordet är inte helt självklart. När man fräser något så ska ingrediensen bli varm och mjukna, men inte få färg. Lök blir till exempel ganska genomskinlig när den värms upp, om den inte blir för varm.

Värt att notera är att ett mer korrekt ord är fräsa är sautera, det är dock ovanligt att detta används i vardagliga recept.

Bryna

När man bryner något vill man att råvaran snabbt ska få färg och yta, utan att tillagas helt. Ofta handlar det om stora köttbitar som ska tillagas i ugn, men får sitt fina utseende genom att det steks någon minut per sida i en väldigt varm stekpanna.

Reda

Att reda en sås innebär att den görs tjockare när den kokar. Ofta används mjöl eller färdig redning (t.ex. Maizena) för att reda såsen.

Putsa

Vissa köttbitar brukar behöva putsas innan de tillagas, men det görs inte med en trasa. Istället ska man då skära bort en del av de stora fettbitar som kan finnas på utsidan av köttet.

Lite fett bör vara kvar, det gör köttet både mörare och godare, men allt för mycket är varken nödvändigt eller välsmakande. Vill man inte äta någon fettbit alls är det bäst att skära bort det sista fettet efter att köttet har tillagats.

Sjuda

När något ska sjuda så betyder det att det knappt ska koka, bara bubbla lite smått. Detta är vanligt med såser efter att de har kokat upp. Om såsen kokar för kraftigt försvinner mycket att vätskan, vilket kan göra smaken mer koncentrerad och konsistensen tjockare. Detta är inte tanken om den istället ska sjuda.

Läs inlägget.

Tips: 50 kr rabatt hos PickoPlock

Skrivet den 22 januari 2015 kl 12.04

Just nu får du 50 kronor rabatt på ett köp hos PickoPlock, en e-butik med mängder av prylar för köket. Du kan till exempel passa på att köpa nya köksknivar, eller några snygga bakformar.

För att få din rabatt ska du fylla i koden AREJA15 när du kommer till kassan. Koden går att använda en gång per kund och är giltig hela 2015.

Läs inlägget.

Så blir dina rester roligare

Skrivet den 23 september 2014 kl 12.12

Det är alltid trevligt med lite rester i kylen, det underlätter om man vill ha mat snabbt. Men ibland kan resterna kännas lite oinspirerande och tråkiga, vad gör man då? Ett bra tips är att gratinera dem.

Enkel pastagratäng

Gratäng i matlåda

Om du till exempel har en köttbit, kyckling, korv, köttbullar eller liknande liggandes i kylen kan du dela dem i mindre bitar, blanda med lök, paprika, champinjoner och annat gott.

Koka några portioner pasta och blanda ihop allt i en ugnsform. Blanda grädde med kryddor och riven ost och häll ner i formen, toppa med mer ost. Gratinera sedan i ugnen (225 grader är lagom) i ungefär en kvart, tills osten är gyllenbrun.

Gör en enkel gryta

Ett annat tips är att göra en matig gryta på resterna. Dela dina ingredienser (kött eller grönsaker) och fräs dem snabbt. Tillsätt sedan grädde eller krossade tomater, smaka av med tomatpuré och kryddor och låt sedan grytan småkoka en stund. Servera med ris, pasta, pressad potatis eller liknande.

Har du tips på vad man kan göra med resterna i kylskåpet? Lämna en kommentar eller hör av dig till info@lagahemma.se.

Läs inlägget.

Så väljer du rätt fritös

Skrivet den 3 september 2014 kl 11.13

Fritös

Handen på hjärtat, visst blir mat ofta godare när den är friterad? Så länge man inte friterar allsin mat hela tiden går det bra att unna sig hemmagjorda pommes frites, chips och liknande någon gång ibland. Det går att fritera i en kastrull, men det enklaste är att köpa en fritös.

En fritös kan kosta mellan 200 kronor upp till flera tusen, så det är kanske inte helt enkelt att veta vilken som är bäst. Här följer några tips på vad man kan tänka på i valet av en ny fritös.

Storleken har betydelse

När det kommer till att välja fritös brukar jag börja med att bestämma mig för hur stor jag är ute efter, i regel utgår man från hur många liter olja den rymmer. En normalstor fritös rymmer 3 liter olja, vilket är lagom för de flesta. Då kan man fritera upp till fyra portioner av exempelvis pommes frites eller potatiskroketter på en gång.

Vill du bara kunna fritera en enstaka portion, eller kanske några lökringar, räcker det med en mindre fritös, men om du väljer en som är för liten kommer den bara att begränsa sig och antagligen inte användas särskilt ofta.

Löstagbar behållare är att föredra

Efter att du har friterat är det fräscht att tömma fritösen och diska rent den. Då är det en klar fördel om behållaren för olja är löstagbar. Det underlättar när du häller över oljan i flaskor och när du ska diska rent behållaren.

Köp en fritös med inbyggt filter

Många fritöser har i dag inbyggda filter som minskar oset som uppstår. Filtret kan även hjälpa till att få bort resterna ur oljan och hålla den fräsch längre. På så sätt kan man använda samma olja fler gånger.

Hittar du ingen fritös med filter går det att sila oljan (gärna genom ett kaffefilter) istället.

Köp en billig, till att börja med

Mitt tips är att börja med att köpa en relativt billig fritös. Om du lägger runt 500 kronor på den är det ingen jätteförlust om du sedan inser att hemmafritering inte är din grej. Kitchentime har till exempel en fritös på tre liter för under 400 kronor. Den är både funktionell, enkel att använda och lätt att rengöra.

Läs inlägget.

Tips: Gör skålar av choklad

Skrivet den 19 maj 2014 kl 13.50

Nästa gång jag ska bjuda på en efterrätt, i alla fall en kall sådan, kommer jag även testa att göra egna skålar, helt i choklad. De görs enkelt med hjälp av några ballonger och smält choklad. Kolla in videon så ser du hur det går till.

Jag kan tänka mig att chokladskålarna verkligen går hem på kalas, oavsett ålder på deltagarna.

Läs inlägget.

Konsten att göra sockerkaka över öppen eld

Skrivet den 9 maj 2014 kl 13.46

Sockerkaka över öppen eld

En sockerkaka är både snabb och enkel att baka, i alla fall om man har tillgång till en ugn. Men om allt man har att grädda kakan i är en eldstad, då går det väl inte? Jo då, det lärde jag mig i går att man visst kan!

Grädda i en gryta

Tricket är att ha en stor gryta med lock som kakformen får plats i. Lägg ett par stenar i botten som kakformen vilar på och se till att locket sluter helt tätt. Sedan ställer du grytan på elden och låter kakan gräddas. Luften i gryten värms upp och den fungerar nu som en ugn.

Sockerkakan vi gjorde i går blev perfekt. Den var väldigt saftig, varken kladdig eller bränd. Ingenting fastnade i formen. Det var en stor succé och något jag kommer testa många gånger till.

Grädda sockerkaka över eld

Läs inlägget.