Porterstek

Långkok som ger mersmak

Porterstek

Portersteken görs med fördel på bog, fransyska eller liknande nötkött och kokas i cirka 90 minuter. Resultatet blir en fantastisk kötträtt som passar utmärkt med exempelvis hasselbackspotatis.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 90 minuter

90 minuter

6

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Ingredienser

1,5 kg nötstek utan ben
2 st gul lök
3 dl porter
1 dl svart vinbärssaft (outspädd)
7,5 cl soja
8 st enbär
8 st vitpepparkorn
2 tsk torkad timjan
3 st köttbuljongtärningar
1,5 dl grädde

Gör så här

  1. Ta fram en gryta där köttet får plats, men som inte är mycket större än så. Häll ner porter, svart vinbärssaft, soja, embär, pepparkorn, timjan och smula ner buljongtärningarna i grytan. Skala löken och dela den till ringar, lägg ner ringarna i grytan. Låt innehållet koka upp. Lägg i köttet när allt kokar och sänk sedan värmen.
  2. Köttet ska sjuda i cirka 90 minuter (tills innertemerpaturen är cirka 75 grader) och bör vändas ett par gånger under tiden. Ta sedan bort grytan från plattan och låt köttet vila i spadet i ungefär 20 minuter.
  3. Sila ner spadet i en kastrull och häll ner grädden. Låt allt koka upp och smaka av. Häll eventuellt ner maizenaredning om du vill ha tjockare sås. Skär upp köttet och servera med såsen och potatis i valfri form.
Smaklig måltid!

Publicerat 5/4 2015 av Daniel Claesson.

Porterstek

Kommentera receptet