Ingredienser
- Ugnsomelett
- 8 st ägg
- 3 dl mjölk
- 1,5 dl riven ost
- salt och peppar
- 1t tsk olja eller smör
- Svampstuvning
- 400 g svamp
- 3 msk smör
- 2,5 msk majsstärkelse
- 3 dl grädde
- salt och peppar
- 1 tsk soja
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT30M30 minuter
portioner
Lakto-ovo-vegetariskt recept
Passar matlåda
En enkel omelett som sköter sig själv i ugnen. Under tiden den gräddas gör du en krämig och god svampstuvning.
En enkel omelett som sköter sig själv i ugnen. Under tiden den gräddas gör du en krämig och god svampstuvning.
Glutenfritt recept*
*Använd glutenfri soja.
Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter.
Stuvningen blir bäst om du använder färsk svamp, men fryst svamp går också bra. Det går även att använda champinjoner på burk. Toppa gärna omeletten med färsk persilja.
Sätt ugnen på 200°. Knäck ner äggen i en skål eller bunke och vispa ihop tillsammans med mjölken. Tillsätt riven ost och krydda med salt och peppar. Rör om lite till, så att allt blandas. Smörj en ugnssäker form med lite smör eller olja och häll ner omelettsmeten. Grädda mitt ugnen i ca 20 minuter, tills omeletten är färdig och har fått lite yta. Skiva svampen. Lägg den i en stekpanna och värm till medelvärme. Låt det mesta av vätskan från svampen koka in och tillsätt sedan smöret. Låt svampen steka vidare i 5-10 minuter, tills den börjar få lite yta. Häll majsstärkelsen i en liten skål och rör i lite av grädden. Blanda tills majsmjölet har löst upp sig utan klumpar. Resten av grädden häller du ner i stekpannan. Krydda med salt och peppar och eventuellt lite soja. Rör om. Låt svampstuvningen koka upp under omrörning och sänk sedan värmen. Tillsätt redningen och fortsätt att röra om. Låt stuvningen småkoka i ungefär fem minuter. Ta ut omeletten är den är färdig i ugnen och häll över svampstuvningen. Servera gärna med sallad och tärnad fetaost.
Publicerat 10/7 2023 av Daniel Claesson