Ingredienser
- 250 g potatis
- 250 g jordärtskockor
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 6 dl vatten
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 2 tsk hackad timjan
- 1 dl vitt vin
- 2,5 dl grädde
- salt och peppar
- 140 g bacon
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT40M40 minuter
portioner
Passar matlåda
En god och slät soppa med jordiga smaker. Klassisk förrätt under hösten och vintern, men soppan passar även utmärkt som huvudrätt.
En god och slät soppa med jordiga smaker. Klassisk förrätt under hösten och vintern, men soppan passar även utmärkt som huvudrätt.
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept*
*Använd laktosfri grädde.
Soppan blir mer matig om den serveras med en god bit (rostat) bröd. Smaksätt gärna soppan med frysta hackade örter, till exempel persilja och dill.
Skala potatis och jordärtskockor. Skiva dem sedan ganska tunt. Skala och hacka alla lök. Värm en tjockbottnad kastrull eller stekgryta med lite smör eller olja till medelvärme. Fräs all lök. Den ska bli lite mjuk, men inte få färg. Tillsätt sedan potatis, jordärtskockor och vattnet. Smula i buljongtärningen och rör därefter i timjan och vinet. Låt allt koka upp och sedan småkoka under lock, tills jordärtskockorna och potatisen har mjuknat. Mixa då soppan helt slät med hjälp av en stavmixer. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Låt soppan koka upp på nytt, men därefter ska den inte koka allt för länge. Stek baconet knaprigt och skär det sedan i bitar. Häll ner soppan i portionsskålar och toppa med baconet.
Publicerat 10/11 2019 av Daniel Claesson