Jordärtskockssoppa med bacon

Värmande vintersoppa med krispiga baconbitar

Jordärtskockssoppa med bacon

En god och slät soppa med jordiga smaker. Klassisk förrätt under hösten och vintern, men soppan passar även utmärkt som huvudrätt.

En god och slät soppa med jordiga smaker. Klassisk förrätt under hösten och vintern, men soppan passar även utmärkt som huvudrätt.

Lagas på 40 minuter

PT40M40 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Använd laktosfri grädde.

Tips

Soppan blir mer matig om den serveras med en god bit (rostat) bröd. Smaksätt gärna soppan med frysta hackade örter, till exempel persilja och dill.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

250 g potatis
250 g jordärtskockor
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 tsk hackad timjan
1 dl vitt vin
2,5 dl grädde
salt och peppar
140 g bacon
Köp alla ingredienser hos mat.se

Gör så här

  1. Skala potatis och jordärtskockor. Skiva dem sedan ganska tunt. Skala och hacka alla lök.
  2. Värm en tjockbottnad kastrull eller stekgryta med lite smör eller olja till medelvärme. Fräs all lök. Den ska bli lite mjuk, men inte få färg. Tillsätt sedan potatis, jordärtskockor och vattnet. Smula i buljongtärningen och rör därefter i timjan och vinet.
  3. Låt allt koka upp och sedan småkoka under lock, tills jordärtskockorna och potatisen har mjuknat. Mixa då soppan helt slät med hjälp av en stavmixer.
  4. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Låt soppan koka upp på nytt, men därefter ska den inte koka allt för länge.
  5. Stek baconet knaprigt och skär det sedan i bitar. Häll ner soppan i portionsskålar och toppa med baconet.

Skala potatis och jordärtskockor. Skiva dem sedan ganska tunt. Skala och hacka alla lök. Värm en tjockbottnad kastrull eller stekgryta med lite smör eller olja till medelvärme. Fräs all lök. Den ska bli lite mjuk, men inte få färg. Tillsätt sedan potatis, jordärtskockor och vattnet. Smula i buljongtärningen och rör därefter i timjan och vinet. Låt allt koka upp och sedan småkoka under lock, tills jordärtskockorna och potatisen har mjuknat. Mixa då soppan helt slät med hjälp av en stavmixer. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Låt soppan koka upp på nytt, men därefter ska den inte koka allt för länge. Stek baconet knaprigt och skär det sedan i bitar. Häll ner soppan i portionsskålar och toppa med baconet.

Smaklig måltid!

Publicerat 10/11 2019 av

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼