X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Jordärtskockssoppa med bacon

Jordärtskockssoppa med bacon

PT40M40 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

1

En god och slät soppa med jordiga smaker. Klassisk förrätt under hösten och vintern, men soppan passar även utmärkt som huvudrätt.

En god och slät soppa med jordiga smaker. Klassisk förrätt under hösten och vintern, men soppan passar även utmärkt som huvudrätt.

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Använd laktosfri grädde.

Tips

Soppan blir mer matig om den serveras med en god bit (rostat) bröd. Smaksätt gärna soppan med frysta hackade örter, till exempel persilja och dill.

Ingredienser

250 g potatis
250 g jordärtskockor
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
2 tsk hackad timjan
1 dl vitt vin
2,5 dl grädde
salt och peppar
140 g bacon
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Skala potatis och jordärtskockor. Skiva dem sedan ganska tunt. Skala och hacka alla lök.
  2. Värm en tjockbottnad kastrull eller stekgryta med lite smör eller olja till medelvärme. Fräs all lök. Den ska bli lite mjuk, men inte få färg. Tillsätt sedan potatis, jordärtskockor och vattnet. Smula i buljongtärningen och rör därefter i timjan och vinet.
  3. Låt allt koka upp och sedan småkoka under lock, tills jordärtskockorna och potatisen har mjuknat. Mixa då soppan helt slät med hjälp av en stavmixer.
  4. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Låt soppan koka upp på nytt, men därefter ska den inte koka allt för länge.
  5. Stek baconet knaprigt och skär det sedan i bitar. Häll ner soppan i portionsskålar och toppa med baconet.

Skala potatis och jordärtskockor. Skiva dem sedan ganska tunt. Skala och hacka alla lök. Värm en tjockbottnad kastrull eller stekgryta med lite smör eller olja till medelvärme. Fräs all lök. Den ska bli lite mjuk, men inte få färg. Tillsätt sedan potatis, jordärtskockor och vattnet. Smula i buljongtärningen och rör därefter i timjan och vinet. Låt allt koka upp och sedan småkoka under lock, tills jordärtskockorna och potatisen har mjuknat. Mixa då soppan helt slät med hjälp av en stavmixer. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Låt soppan koka upp på nytt, men därefter ska den inte koka allt för länge. Stek baconet knaprigt och skär det sedan i bitar. Häll ner soppan i portionsskålar och toppa med baconet.

Lycka till!

Publicerat 10/11 2019 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!