X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Glutenfri pinocchiotårta - marängtårta med bär

Glutenfri pinocchiotårta - marängtårta med bär

PT90M90 minuter

1

st

0

En söt, men fräsch tårta med både sockerkaks- och marängbotten. Fyll med grädde, lemoncurd och sylt och toppa med färska bär. Tårtan är somrig, men passar lika bra året om!

En söt, men fräsch tårta med både sockerkaks- och marängbotten. Fyll med grädde, lemoncurd och sylt och toppa med färska bär. Tårtan är somrig, men passar lika bra året om!

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter

Tips

Tårtbotten går bra att grädda dagen innan, men tårtan blir bäst om du väntar med att fylla och dekorera den tills strax innan servering.

Ingredienser

Tårtbotten
100 g smör
1,5 dl strösocker
5 st äggulor
0,5 dl mjölk
2 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
Maräng
5 st äggvitor
2,5 dl strösocker
1 dl mandelspån
Fyllning och topping (förslag)
4 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd
1 dl hallonsylt
färska bär
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

 1. Tårtbotten

  Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Lägg det sedan i en bunke tillsammans med strösockret och vispa tills allt är poröst.
 2. Häll i äggulor och mjölk och vispa till en jämn smet. Tillsätt sedan mjölmix och bakpulver och rör ner i smeten tills allt är blandat och utan klumpar.
 3. Maräng

  I en ny bunke häller du ner äggvitorna och hälften av sockret. Vispa till ett fast skum. Häll sedan i resten av strösockret och fortsätt vispa tills du har en fast maräng.
 4. Sätt ugnen på 150°.
 5. Bre ut sockerkakssmeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lämna lite avstånd till plåtkanten, så att kakan har plats att växa när den gräddas.
 6. Ovanpå sockerkakssmeten brer du försiktigt ut marängsmeten. Toppa sedan med mandelspån.
 7. Grädda tårtbotten nästan allra längst ner i ugnen i ca 40 minuter, tills sockerkakan är gräddad och marängen har torkat. Låt nu tårtan svalna helt, innan du lossar den från bakplåtspappret.
 8. Montering och dekoration

  Dela tårtan på mitten. Vispa grädden och bre ut den på enda tårthalvan, med marängen uppåt. Klicka eller bre ut lemoncurd och hallonsylt på grädden. Lägg sedan den andra tårthalvan ovanpå, med marängen uppåt. Toppa med resten av grädden och dekorera med färska bär.

Tårtbotten: Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Lägg det sedan i en bunke tillsammans med strösockret och vispa tills allt är poröst. Häll i äggulor och mjölk och vispa till en jämn smet. Tillsätt sedan mjölmix och bakpulver och rör ner i smeten tills allt är blandat och utan klumpar. Maräng: I en ny bunke häller du ner äggvitorna och hälften av sockret. Vispa till ett fast skum. Häll sedan i resten av strösockret och fortsätt vispa tills du har en fast maräng. Sätt ugnen på 150°. Bre ut sockerkakssmeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lämna lite avstånd till plåtkanten, så att kakan har plats att växa när den gräddas. Ovanpå sockerkakssmeten brer du försiktigt ut marängsmeten. Toppa sedan med mandelspån. Grädda tårtbotten nästan allra längst ner i ugnen i ca 40 minuter, tills sockerkakan är gräddad och marängen har torkat. Låt nu tårtan svalna helt, innan du lossar den från bakplåtspappret. Montering och dekoration: Dela tårtan på mitten. Vispa grädden och bre ut den på enda tårthalvan, med marängen uppåt. Klicka eller bre ut lemoncurd och hallonsylt på grädden. Lägg sedan den andra tårthalvan ovanpå, med marängen uppåt. Toppa med resten av grädden och dekorera med färska bär.

Lycka till!

Publicerat 21/2 2024 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!