Ingredienser
- Mandelbotten
- 4 st äggvitor
- 1 hg sötmandel, malen
- 2 hg florsocker
- Kolakräm
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 4 st äggulor
- 150 g margarin
- 50 g blockchoklad
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT90M90 minuter
st
Kolatårtan är betydligt tunnare än "klassiska" tårtor. Den består av en mandelbotten med en fantastisk kolakräm emellan. Tårtan bör toppas med vispad grädde och pudras med kakao.
Kolatårtan är betydligt tunnare än "klassiska" tårtor. Den består av en mandelbotten med en fantastisk kolakräm emellan. Tårtan bör toppas med vispad grädde och pudras med kakao.
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept
Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda den malda mandeln med florsockret i en bunke, rör sedan försiktigt ner äggvitorna. Smörj och bröa [get_dubbel_antal] bakplåtspapper och lägg dem på plåtar. Fördela smeten på dem, som runda bottnar. Grädda bottnarna i cirka 18 minuter. Kolakrämen: Koka socker och vatten till en simmig lag. Vispa i äggulorna och låt koka upp hastigt. Ta av kastrullen från värmen och blanda i margarin och blockchoklad. Ställ in i kylen så att krämen svalnar något. Bre ut kolakrämen på en av bottnarna, lägg sedan på den andra. Toppa gärna kolatårtan med vispad grädde och pudra med kakao.
Publicerat 23/4 2014 av Daniel Claesson