Helstekt fläskytterfilé i ugn

Med rösti och sås

Helstekt fläskytterfilé i ugn

En lyxig helg- eller festmåltid med helstekt fläskkött i ugn, rösti (potatiskaka) och en enkel sås som utgår från stekskyn. helgens middag kommer även imponera i matlådan nästa dag.

En lyxig helg- eller festmåltid med helstekt fläskkött i ugn, rösti (potatiskaka) och en enkel sås som utgår från stekskyn. helgens middag kommer även imponera i matlådan nästa dag.

Lagas på 60 minuter

PT60M60 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept*
*Om du har glutenfri soja.

laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Använd laktosfritt smör och grädde.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

800 g fläskytterfilé
0,5 dl olivolja
2 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
salt och peppar
2 st vitlöksklyftor
smör eller margarin
3 dl grädde
1 msk maizena, mörk
Rösti
6 st stora potatisar, fasta
1 st gul lök
salt och peppar
0,5 dl riven ost
smör eller margarin
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskytterfilén (skär bort överflödigt fett och senor).
 2. Blanda olivolja, soja, balsamvinäger och honung i en ugnsform, där köttet får plats. Tillsätt salt och peppar och pressa ner vitlöken.
 3. Blanda marinaden och lägg ner köttet. Vänd runt det så att alla sidor täcks av marinaden. Låt stå ett par minuter.
 4. Värm en stekpanna med smör eller margarin till hög värme. Bryn fläskytterfilén så att alla sidor får fin yta. Lägg köttet i ugnsformen igen och stick gärna in en stektermometer i den tjockaste delen.
 5. Tillaga mitt i ugnen i 25-30 minuter, tills innertemperaturen är 65 grader. Häll ner skyn från stekpannan i en kastrull, det blir grunden till såsen.
 6. Låt köttet vila under aluminiumfolie i ca tio minuter efter att du tagit ut det ur ugnen.
 7. Rösti

 8. Skala potatisen och riv den grovt med ett rivjärn. Lägg potatisstrimlorna i en sil och skölj med kallt vatten så att stärkelsen försvinner.
 9. Skala och hacka löken, häll ner den och potatisen i en skål. Krydda rejält med salt och peppar, häll ner osten och blanda om. Dela blandningen i 4 delar och forma till runda kakor, 1-2 centimeter tjocka.
 10. Värm en stekpannan med smör till hög värme. Lägg i röstin och stek under lock i fem minuter. Sänk värmen, ta av locket och stek i tio minuter till. Vänd röstin och stek ytterligare tio minuter, tills potatisen är gyllenbrun på ytan och mjuk i mitten.
 11. Sås

 12. Häll ner grädden i stekskyn. Häll även ner vätskan som finns i ugnsformen. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen så att den småputtrar.
 13. Smaka av såsen med salt och peppar, häll i maizena för att göra den tjockare. Låt såsen småkoka i ungefär tio minuter. Sila den innan servering.

Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskytterfilén (skär bort överflödigt fett och senor). Blanda olivolja, soja, balsamvinäger och honung i en ugnsform, där köttet får plats. Tillsätt salt och peppar och pressa ner vitlöken. Blanda marinaden och lägg ner köttet. Vänd runt det så att alla sidor täcks av marinaden. Låt stå ett par minuter. Värm en stekpanna med smör eller margarin till hög värme. Bryn fläskytterfilén så att alla sidor får fin yta. Lägg köttet i ugnsformen igen och stick gärna in en stektermometer i den tjockaste delen. Tillaga mitt i ugnen i 25-30 minuter, tills innertemperaturen är 65 grader. Häll ner skyn från stekpannan i en kastrull, det blir grunden till såsen. Låt köttet vila under aluminiumfolie i ca tio minuter efter att du tagit ut det ur ugnen. Rösti: Skala potatisen och riv den grovt med ett rivjärn. Lägg potatisstrimlorna i en sil och skölj med kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Skala och hacka löken, häll ner den och potatisen i en skål. Krydda rejält med salt och peppar, häll ner osten och blanda om. Dela blandningen i [get_antal] delar och forma till runda kakor, 1-2 centimeter tjocka. Värm en stekpannan med smör till hög värme. Lägg i röstin och stek under lock i fem minuter. Sänk värmen, ta av locket och stek i tio minuter till. Vänd röstin och stek ytterligare tio minuter, tills potatisen är gyllenbrun på ytan och mjuk i mitten. Sås: Häll ner grädden i stekskyn. Häll även ner vätskan som finns i ugnsformen. Låt såsen koka upp och sänk sedan värmen så att den småputtrar. Smaka av såsen med salt och peppar, häll i maizena för att göra den tjockare. Låt såsen småkoka i ungefär tio minuter. Sila den innan servering.

Smaklig måltid!

Publicerat 3/11 2014 av

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼