Ingredienser
- 125 g smör
- 200 g mandelmassa
- 2 dl potatismjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk kardemummakärnor
- 1 st ägg
- Garnering
- 2 tsk kardemummakärnor
- 4 tsk strösocker
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT2H2 timmar
st
Enkla och helt glutenfria småkakor med smak av mandelmassa och kardemumma. Smaken påminner lite om semlor, men kakorna är lika goda året om!
Enkla och helt glutenfria småkakor med smak av mandelmassa och kardemumma. Smaken påminner lite om semlor, men kakorna är lika goda året om!
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept*
*Välj laktosfritt smör
Börja med att ta fram smöret så att det blir rumsvarmt. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn, häll ner i en bunke och rör ihop med smöret. Blanda tills det inte är några klumpar. Blanda potatismjöl och vaniljsocker i en skål. Mortla kardemummakärnorna och tillsätt dem. Häll ner allt i bunken med smör och mandelmassa. Knäck i ägget och blanda tills du har en jämn deg. Den ska vara lite kladdig, men ta i lite mer potatismjöl och den känns alldeles för blöt. Forma degen till en rulle som är ungefär fem centimeter i diameter. Mortla kardemummakärnorna och blanda med strösockret. Rulla degen i denna blandning. Täck degrullen med plastfolie och ställ in i kylen i minst en timme. Värm ugnen till 180°. Skär degen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lämna lite plats mellan varje kaka, så de inte växer ihop när de gräddas. Grädda kakorna mitt i ugnen i ungefär 12-15 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna innan servering.
Publicerat 26/2 2024 av Daniel Claesson