X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Kardemumma- och mandelkakor utan gluten

Kardemumma- och mandelkakor utan gluten

PT2H2 timmar

40

st

0

Enkla och helt glutenfria småkakor med smak av mandelmassa och kardemumma. Smaken påminner lite om semlor, men kakorna är lika goda året om!

Enkla och helt glutenfria småkakor med smak av mandelmassa och kardemumma. Smaken påminner lite om semlor, men kakorna är lika goda året om!

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfritt smör

Ingredienser

125 g smör
200 g mandelmassa
2 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk kardemummakärnor
1 st ägg
Garnering
2 tsk kardemummakärnor
4 tsk strösocker
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Börja med att ta fram smöret så att det blir rumsvarmt. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn, häll ner i en bunke och rör ihop med smöret. Blanda tills det inte är några klumpar.
  2. Blanda potatismjöl och vaniljsocker i en skål. Mortla kardemummakärnorna och tillsätt dem. Häll ner allt i bunken med smör och mandelmassa. Knäck i ägget och blanda tills du har en jämn deg. Den ska vara lite kladdig, men ta i lite mer potatismjöl och den känns alldeles för blöt.
  3. Forma degen till en rulle som är ungefär fem centimeter i diameter. Mortla kardemummakärnorna och blanda med strösockret. Rulla degen i denna blandning. Täck degrullen med plastfolie och ställ in i kylen i minst en timme.
  4. Värm ugnen till 180°. Skär degen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lämna lite plats mellan varje kaka, så de inte växer ihop när de gräddas.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ungefär 12-15 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna innan servering.

Börja med att ta fram smöret så att det blir rumsvarmt. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn, häll ner i en bunke och rör ihop med smöret. Blanda tills det inte är några klumpar. Blanda potatismjöl och vaniljsocker i en skål. Mortla kardemummakärnorna och tillsätt dem. Häll ner allt i bunken med smör och mandelmassa. Knäck i ägget och blanda tills du har en jämn deg. Den ska vara lite kladdig, men ta i lite mer potatismjöl och den känns alldeles för blöt. Forma degen till en rulle som är ungefär fem centimeter i diameter. Mortla kardemummakärnorna och blanda med strösockret. Rulla degen i denna blandning. Täck degrullen med plastfolie och ställ in i kylen i minst en timme. Värm ugnen till 180°. Skär degen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lämna lite plats mellan varje kaka, så de inte växer ihop när de gräddas. Grädda kakorna mitt i ugnen i ungefär 12-15 minuter, tills de har fått fin färg. Låt svalna innan servering.

Lycka till!

Publicerat 26/2 2024 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!