Köttfärspiroger

Perfekt mat att ha hemma i frysen

Köttfärspiroger

Klassiska köttfärspiroger. Under tiden degen jäser gör du en god fyllning med nötfärs, krossade tomater, rivna morötter och kryddor. Pirogerna passar lika bra till hemmamiddagen och i matlådan.

Klassiska köttfärspiroger. Under tiden degen jäser gör du en god fyllning med nötfärs, krossade tomater, rivna morötter och kryddor. Pirogerna passar lika bra till hemmamiddagen och i matlådan.

Lagas på 90 minuter

PT90M90 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Tips

Färdiggräddade piroger går utmärkt att frysa. De passar även bra som del av en buffé. Då kan du gärna göra dem lite mindre i storlek.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+

Ingredienser

Deg
50 g jäst
100 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk strösocker
9 dl vetemjöl
1 st ägg
Köttfärsfyllning
1 st gul lök
500 g nötfärs
1 st morot
salt och peppar
200 g krossade tomater
1 tsk balsamvinäger
1 tsk tomatpuré
1 msk basilika, torkad
1 tsk kalvfond
Köp alla ingredienser hos mat.se

Gör så här

  1. Börja med att smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull (på ganska låg värme) och häll sedan i mjölken. Låt att bli fingervarmt och häll det sedan över jästen. Rör om tills jästen har lösts upp.
  2. Rör i salt och strösocker. Arbeta i det mesta av mjölet och blanda tills du har en deg som börjar släppa bunkens kanter. Låt den då jäsa under bakduk i ungefär 40 minuter.
  3. Skala och hacka löken och låt den fräsa i en stekpanna med lite smör i ett par minuter. Tillsätt sedan nötfärsen åt låt den få lite färg.
  4. Riv moroten fint på ett rivjärn och blanda ner den med köttfärsen. Krydda med salt och peppar. Rör sedan i krossade tomater, balsamvinäger, tomatpuré, basilika och kalvfond. Koka upp köttfärssåsen och låt den sedan småputtra en stund.
  5. Ta upp den jästa degen och lägg den på en mjölad yta. Knåda i resten av mjölet och arbeta i hop till en smidig deg. Kavla ut den ganska tunt.
  6. Använd en skål som är ungefär 12 cm i diameter till att dela degen i runda cirkelbitar. Lägg ungefär en matsked av köttfärssåsen i mitten av varje degbit och vik över halva degbiten tills du får en halvmåneform. Tryck ihop kanterna med fingrarna och sedan med en gaffel.
  7. Lägg pirogerna på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i tio minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.
  8. Vispa snabbt ihop ägget och pensla pirogerna. Grädda dem mitt i ugnen i ungefär 15-20 minuter.

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull (på ganska låg värme) och häll sedan i mjölken. Låt att bli fingervarmt och häll det sedan över jästen. Rör om tills jästen har lösts upp. Rör i salt och strösocker. Arbeta i det mesta av mjölet och blanda tills du har en deg som börjar släppa bunkens kanter. Låt den då jäsa under bakduk i ungefär 40 minuter. Skala och hacka löken och låt den fräsa i en stekpanna med lite smör i ett par minuter. Tillsätt sedan nötfärsen åt låt den få lite färg. Riv moroten fint på ett rivjärn och blanda ner den med köttfärsen. Krydda med salt och peppar. Rör sedan i krossade tomater, balsamvinäger, tomatpuré, basilika och kalvfond. Koka upp köttfärssåsen och låt den sedan småputtra en stund. Ta upp den jästa degen och lägg den på en mjölad yta. Knåda i resten av mjölet och arbeta i hop till en smidig deg. Kavla ut den ganska tunt. Använd en skål som är ungefär 12 cm i diameter till att dela degen i runda cirkelbitar. Lägg ungefär en matsked av köttfärssåsen i mitten av varje degbit och vik över halva degbiten tills du får en halvmåneform. Tryck ihop kanterna med fingrarna och sedan med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i tio minuter. Värm under tiden ugnen till 225°. Vispa snabbt ihop ägget och pensla pirogerna. Grädda dem mitt i ugnen i ungefär 15-20 minuter.

Smaklig måltid!

Publicerat 8/9 2018 av .

Kommentera receptet