X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Saffransrisotto med svamp och bacon

Saffransrisotto med svamp och bacon

PT60M60 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

0

En härligt krämig risotto med god smak av saffran, bacon och svamp.

En härligt krämig risotto med god smak av saffran, bacon och svamp.

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj en hårdost, så är den naturligt laktosfri.

Tips

Du kan välja olika sorters svamp eller hålla dig till en sort. Champinjoner funkar bra. Om du inte har färsk svamp så går det bra med fryst.

Ingredienser

1 l kycklingbuljong
2 st gula lökar
matolja
0,5 g saffran
1 msk tomatpuré
4 dl avorioris eller grötris
140 g bacon, gärna tärnat
500 g svamp
salt och peppar
1 dl riven ost, gärna lagrad
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Häll kycklingbuljongen i en kastrull och låt koka upp. Skala och hacka löken. Värm en stekgryta till medelvärme och häll i lite matolja. Fräs löken mjuk under omrörning, utan att den tar färg. Tillsätt saffran och tomatpuré, rör sedan ner riset. Låt allt steka under omrörning i någon minut.
  2. Sänk värmen på stekgrytan och buljongen. Häll ner lite av buljongen i riset och rör om. Lägg på ett lock och låt buljongen sjuda in i riset. Tillsätt sedan mer buljong i omgångar, när vätskan har sugits upp av riset. Rör om då och då.
  3. Värm en stekpanna till ganska hög värme och häll ner baconet (dela det först i bitar om du inte har färdigtärnat). Låt steka under omrörning i ett par minuter, tills baconet har fått fin yta och är tillagat. Lägg då över baconet på lite hushållspapper och sänk värmen på stekpannan till medelvärme.
  4. Rensa och skiva svampen. Stek den i stekpannan som du nyss tillagade baconet i. Krydda med lite salt och peppar. Låt svampen stekas en stund, tills den har fått fin yta. Tillsätt lite stekfett om svampen börjar fastna.
  5. När riset är mjukt men med lite tuggmotstånd i kärnan, rör du ner bacon och svamp. Tillsätt även riven ost och låt smälta under omrörning. Du kan röra i lite vatten eller grädde om risotton känns för torr. Sedan är risotton redo att serveras.

Häll kycklingbuljongen i en kastrull och låt koka upp. Skala och hacka löken. Värm en stekgryta till medelvärme och häll i lite matolja. Fräs löken mjuk under omrörning, utan att den tar färg. Tillsätt saffran och tomatpuré, rör sedan ner riset. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Sänk värmen på stekgrytan och buljongen. Häll ner lite av buljongen i riset och rör om. Lägg på ett lock och låt buljongen sjuda in i riset. Tillsätt sedan mer buljong i omgångar, när vätskan har sugits upp av riset. Rör om då och då. Värm en stekpanna till ganska hög värme och häll ner baconet (dela det först i bitar om du inte har färdigtärnat). Låt steka under omrörning i ett par minuter, tills baconet har fått fin yta och är tillagat. Lägg då över baconet på lite hushållspapper och sänk värmen på stekpannan till medelvärme. Rensa och skiva svampen. Stek den i stekpannan som du nyss tillagade baconet i. Krydda med lite salt och peppar. Låt svampen stekas en stund, tills den har fått fin yta. Tillsätt lite stekfett om svampen börjar fastna. När riset är mjukt men med lite tuggmotstånd i kärnan, rör du ner bacon och svamp. Tillsätt även riven ost och låt smälta under omrörning. Du kan röra i lite vatten eller grädde om risotton känns för torr. Sedan är risotton redo att serveras.

Lycka till!

Publicerat 2/9 2022 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!