Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
-
Köttfärssås
Skala och hacka löken. Värm en stekgryta med lite smör till medelvärme. Fräs löken tillsammans med nötfärsen i ett par minuter. Rör om så att köttfärsen blir finfördelad. Krydda med salt och peppar.
-
Häll ner krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, kalvfond, socker och hackad basilika. Rör om och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt allt småkoka under lock i 10-20 minuter. Smaka av och krydda efter önskemål.
-
Bechamelsås
Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll därefter i resten av mjälken och smöret. Låt såsen koka upp under omrörning (annars är det stor risk att den bränner fast), sänk sedan värmen.
-
Häll i osten och låt den smälta, samtidigt som du fortsätter att röra om. Låt ostsåsen småkoka i ett par minuter.
-
Häll ett lager köttfärssås i botten av en ugnsform. Häll därefter i lite av ostsåsen. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Tryck gärna försiktigt ned den i ostsåsen. Upprepa detta tills du har tre lager lasagne. Spara lite av ostsås så att du kan täcka det översta lagret lasagneplattor med den.
-
Grädda lasagnen mitt i ugnen i ungefär 30 minuter, tills pastan är mjuk och ytan är gyllenbrun. Låt lasagnen vila i minst fem minuter innan servering.
Sätt ugnen på 200°.
Köttfärssås:
Skala och hacka löken. Värm en stekgryta med lite smör till medelvärme. Fräs löken tillsammans med nötfärsen i ett par minuter. Rör om så att köttfärsen blir finfördelad. Krydda med salt och peppar.
Häll ner krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, kalvfond, socker och hackad basilika. Rör om och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt allt småkoka under lock i 10-20 minuter. Smaka av och krydda efter önskemål.
Bechamelsås:
Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll därefter i resten av mjälken och smöret. Låt såsen koka upp under omrörning (annars är det stor risk att den bränner fast), sänk sedan värmen.
Häll i osten och låt den smälta, samtidigt som du fortsätter att röra om. Låt ostsåsen småkoka i ett par minuter.
Häll ett lager köttfärssås i botten av en ugnsform. Häll därefter i lite av ostsåsen. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Tryck gärna försiktigt ned den i ostsåsen. Upprepa detta tills du har tre lager lasagne. Spara lite av ostsås så att du kan täcka det översta lagret lasagneplattor med den.
Grädda lasagnen mitt i ugnen i ungefär 30 minuter, tills pastan är mjuk och ytan är gyllenbrun. Låt lasagnen vila i minst fem minuter innan servering.
Lycka till!
Publicerat 28/1 2018 av Daniel Claesson
Vad tycker du om receptet? Kommentera här!