Mustig tomatsoppa med krutonger

Underbart god att äta en kall vinterdag

Mustig tomatsoppa med krutonger

Denna vegetariska tomatsoppa innehåller nästan bara tomater, men är väldigt god. Passar perfekt en kall höst- eller vinterdag, särskilt tillsammans med krutongerna av ciabatta.

Denna vegetariska tomatsoppa innehåller nästan bara tomater, men är väldigt god. Passar perfekt en kall höst- eller vinterdag, särskilt tillsammans med krutongerna av ciabatta.

Lagas på 30 minuter

PT30M30 minuter

4

portioner

Helt vegetariskt recept

Helt vegetariskt recept

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

Tomatsoppa
1 kg körsbärstomater (gärna i olika färger)
4 st stora tomater
1 st färsk röd chili
4 st vitlöksklyftor
2 st rödlökar
4 msk balsamvinäger
1 st knippe färsk basilika
ev. crème fraiche till servering
Krutonger
1 st ciabatta
olivolja
flingsalt
Köp alla ingredienser hos mat.se

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225° och ta fram en ugnsform. Rensa körsbärstomaterna från kvistarna och lägg dem i formen. Dela de stora tomaterna i fyra delar och lägg ner dem också. Ta bort kärnorna från chilin, dela den och lägg ner den bland tomaterna.
  2. Pressa ner vitlöken och krydda med salt och peppar. Häll på lite olivolja och skaka runt allt lite. Ställ in formen högt upp i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills tomaterna börjat spricka och få färg.
  3. Ta fram brödet och dela det i lagom stora bitar. Ringla över lite olivolja och flingsalt och lägg brödskivorna på en plåt.
  4. Ställ en stor gryta på spisen. Häll i lite olja och värm till medelvärme. Hacka rödlöken och fräs den. Häll i balsamvinäger när löken börjat få färg.
  5. När tomaterna är klara i ugnen häller du ner allt innehåll från formen i grytan. Ställ sedan i bröden i ugnen så att de får färg.
  6. Mosa tomaterna lite med en trägaffel. Släng i basilikan och ta sedan bort grytan från spisen.
  7. Mixa grytans innehåll slät med en stavmixer, eller använd en vanlig mixer. Soppan är nu egentligen färdig, men kan behöva smakas av med salt och peppar.
  8. Ta ut bröden ur ugnen när de fått fin färg och servera dem genast med soppan. Toppa eventuellt med lite crème fraiche.

Sätt ugnen på 225° och ta fram en ugnsform. Rensa körsbärstomaterna från kvistarna och lägg dem i formen. Dela de stora tomaterna i fyra delar och lägg ner dem också. Ta bort kärnorna från chilin, dela den och lägg ner den bland tomaterna. Pressa ner vitlöken och krydda med salt och peppar. Häll på lite olivolja och skaka runt allt lite. Ställ in formen högt upp i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills tomaterna börjat spricka och få färg. Ta fram brödet och dela det i lagom stora bitar. Ringla över lite olivolja och flingsalt och lägg brödskivorna på en plåt. Ställ en stor gryta på spisen. Häll i lite olja och värm till medelvärme. Hacka rödlöken och fräs den. Häll i balsamvinäger när löken börjat få färg. När tomaterna är klara i ugnen häller du ner allt innehåll från formen i grytan. Ställ sedan i bröden i ugnen så att de får färg. Mosa tomaterna lite med en trägaffel. Släng i basilikan och ta sedan bort grytan från spisen. Mixa grytans innehåll slät med en stavmixer, eller använd en vanlig mixer. Soppan är nu egentligen färdig, men kan behöva smakas av med salt och peppar. Ta ut bröden ur ugnen när de fått fin färg och servera dem genast med soppan. Toppa eventuellt med lite crème fraiche.

Smaklig måltid!

Publicerat 10/2 2013 av .

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼