Ingredienser
- 75 g smör
- 5 dl vatten
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 2 tsk kummin, stött
- 1 dl mörk sirap
- 14 dl grov glutenfri mjölmix
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT2.5H2.5 timmar
st
Lakto-vegetariskt recept
Ett enkelt och glutenfritt matbröd. Det smakar gott som det är, men kan gärna även kryddas med t.ex. brödkryddor eller fänkålsfrön. Brödet går utmärkt att frysas skivat och är gott att rosta.
Ett enkelt och glutenfritt matbröd. Det smakar gott som det är, men kan gärna även kryddas med t.ex. brödkryddor eller fänkålsfrön. Brödet går utmärkt att frysas skivat och är gott att rosta.
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept*
*Använd laktosfritt smör.
Du kan behöva olika mycket mjöl beroende på vilken glutenfri mjölmix du använder, så ta i lite mjöl i taget. Detta bröd är bakat med Finax grova mjölmix.
Smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt salt, kummin, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en deg, som ska börja släppa från bunkens kanter. Täck då bunken med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Häll ut degen på en mjölad yta och knåda den i ett par minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen blank och smidig. Forma degen till en limpa och lägg ner den i en smord brödform. Du kan även lägga den på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30-40 minuter. Värm under tiden ugnen till 175°. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter. Pensla det sedan gärna med smält smör och låt grädda ett par minuter till, så får brödet en finare och godare yta.
Publicerat 30/4 2020 av Daniel Claesson