Gör så här
- Lägg smöret i en kastrull och smält det på ganska låg värme. Tillsätt sedan mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en ganska stor bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp.
-
Blanda i strösocker, salt, kardemumma, ägg och fiberhusk. Ta även i det mesta av mjölet, men spara ca en 1 dl (om du gör 12 bullar) till senare.
-
Arbeta snabbt ihop allt till en kladdig, men jämn deg. Den ska vara väldigt kladdig. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
-
Blanda bakpulvret med mjölet som du sparade och arbeta in detta i degen. Häll sedan ut degen på en mjölad yta och forma den till 12 runda bullar.
-
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en handduk och låt jäsa i 20 minuter till. Sätt under tiden ugnen på 200°.
-
Vispa snabbt ihop ägget och pensla bullarna. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, tills de har fått fin färg. Låt dem sedan svalna på ett galler.
-
Vid servering
Skär av locket på bullarna och gröp ut lite av inkråmet. Häll en del av inkråmet i en bunke och tillsätt mjölken. Riv också ner mandelmassa. Blanda tills du har fått bort alla klumpar. Fyll sedan bullarna med blandningen.
-
Vispa grädden och klicka eller spritsa den ovanpå bullarna. Lägg sedan på locken. Toppa gärna semlorna med lite pudrat florsocker.
Lägg smöret i en kastrull och smält det på ganska låg värme. Tillsätt sedan mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en ganska stor bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp.
Blanda i strösocker, salt, kardemumma, ägg och fiberhusk. Ta även i det mesta av mjölet, men spara ca en 1 dl (om du gör 12 bullar) till senare.
Arbeta snabbt ihop allt till en kladdig, men jämn deg. Den ska vara väldigt kladdig. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
Blanda bakpulvret med mjölet som du sparade och arbeta in detta i degen. Häll sedan ut degen på en mjölad yta och forma den till [get_antal] runda bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en handduk och låt jäsa i 20 minuter till. Sätt under tiden ugnen på 200°.
Vispa snabbt ihop ägget och pensla bullarna. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, tills de har fått fin färg. Låt dem sedan svalna på ett galler.
Vid servering:
Skär av locket på bullarna och gröp ut lite av inkråmet. Häll en del av inkråmet i en bunke och tillsätt mjölken. Riv också ner mandelmassa. Blanda tills du har fått bort alla klumpar. Fyll sedan bullarna med blandningen.
Vispa grädden och klicka eller spritsa den ovanpå bullarna. Lägg sedan på locken. Toppa gärna semlorna med lite pudrat florsocker.
Lycka till!
Publicerat 9/2 2023 av Daniel Claesson
Vad tycker du om receptet? Kommentera här!