X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Glutenfria semlor

Glutenfria semlor

PT80M80 minuter

12

st

1

Klassiska semlor, men i glutenfri version. De blir fina och goda och lagom stora! Bullarna går bra att frysa, så behöver du bara tina och fylla dem innan servering.

Klassiska semlor, men i glutenfri version. De blir fina och goda och lagom stora! Bullarna går bra att frysa, så behöver du bara tina och fylla dem innan servering.

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter

Tips

Beroende på vilken mjölmix du använder kan du behöva justera mängden mjöl något. Men innan första jäsningen ska degen vara väldigt kladdig.

Ingredienser

Semmelbullarna
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 krm salt
3 tsk kardemumma, malen
1 st ägg
0,5 msk fibehusk
385 g glutenfri mjölmix t.ex. Lailas gula
2 tsk bakpulver
Till pensling
1 st ägg
Till servering
0,5 dl mjölk
100 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
florsocker
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Lägg smöret i en kastrull och smält det på ganska låg värme. Tillsätt sedan mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en ganska stor bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp.
  2. Blanda i strösocker, salt, kardemumma, ägg och fiberhusk. Ta även i det mesta av mjölet, men spara ca en 1 dl (om du gör 12 bullar) till senare.
  3. Arbeta snabbt ihop allt till en kladdig, men jämn deg. Den ska vara väldigt kladdig. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 30 minuter.
  4. Blanda bakpulvret med mjölet som du sparade och arbeta in detta i degen. Häll sedan ut degen på en mjölad yta och forma den till 12 runda bullar.
  5. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en handduk och låt jäsa i 20 minuter till. Sätt under tiden ugnen på 200°.
  6. Vispa snabbt ihop ägget och pensla bullarna. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, tills de har fått fin färg. Låt dem sedan svalna på ett galler.
  7. Vid servering

    Skär av locket på bullarna och gröp ut lite av inkråmet. Häll en del av inkråmet i en bunke och tillsätt mjölken. Riv också ner mandelmassa. Blanda tills du har fått bort alla klumpar. Fyll sedan bullarna med blandningen.
  8. Vispa grädden och klicka eller spritsa den ovanpå bullarna. Lägg sedan på locken. Toppa gärna semlorna med lite pudrat florsocker.

Lägg smöret i en kastrull och smält det på ganska låg värme. Tillsätt sedan mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en ganska stor bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp. Blanda i strösocker, salt, kardemumma, ägg och fiberhusk. Ta även i det mesta av mjölet, men spara ca en 1 dl (om du gör 12 bullar) till senare. Arbeta snabbt ihop allt till en kladdig, men jämn deg. Den ska vara väldigt kladdig. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa i 30 minuter. Blanda bakpulvret med mjölet som du sparade och arbeta in detta i degen. Häll sedan ut degen på en mjölad yta och forma den till [get_antal] runda bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en handduk och låt jäsa i 20 minuter till. Sätt under tiden ugnen på 200°. Vispa snabbt ihop ägget och pensla bullarna. Grädda dem mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, tills de har fått fin färg. Låt dem sedan svalna på ett galler. Vid servering: Skär av locket på bullarna och gröp ut lite av inkråmet. Häll en del av inkråmet i en bunke och tillsätt mjölken. Riv också ner mandelmassa. Blanda tills du har fått bort alla klumpar. Fyll sedan bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den ovanpå bullarna. Lägg sedan på locken. Toppa gärna semlorna med lite pudrat florsocker.

Lycka till!

Publicerat 9/2 2023 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!