Ingredienser
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl mjölk eller matlagningsgrädde
- 0,5 st gul lök
- 500 g blandfärs
- 1 st ägg
- salt och peppar
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT45M45 minuter
portioner
Passar matlåda
Ett grundrecept för klassiska köttbullar. Du kan gärna krydda upp dem genom att till exempel tillsätta kalvfond, färska örter, fetaost eller ajvar i köttfärssmeten.
Ett grundrecept för klassiska köttbullar. Du kan gärna krydda upp dem genom att till exempel tillsätta kalvfond, färska örter, fetaost eller ajvar i köttfärssmeten.
Glutenfritt recept*
*Använd glutenfritt ströbröd.
Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter.
Köttbullarna kan gärna smaksättas med kalvfond, köttbuljong, färska örter, smulad fetaost eller ajvar relish. Olika smaksättningar gör att köttbullarna passar till potatis, pasta eller ris.
Blanda ströbröd och mjölk eller grädde i en bunke. Låt det svälla i ungefär 10 minuter. Skala löken och hacka den fint. Häll ner köttfärs, lök och ägg. Krydda med salt och peppar och rör ihop till en jämn smet. Blöt händerna i kallt vatten och forma sedan smeten till runda bollar, inte allt för stora. Värm en stekpanna med smör eller olja till medelvärme. Stek några köttbullar i taget, i ungefär fem minuter (eller tills de är genomstekta). Skaka om stekpannan då och då, så att köttbullarna håller sig runda.
Publicerat 22/12 2016 av Daniel Claesson