X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Glutenfria hönökakor. Genrebild. Bild: Foto av Calle Eklund, Wikimedia commons
Genrebild

Glutenfria hönökakor

PT2H2 timmar

4

st

3

Glutenfri version av hönökakor, det klassiska och älskade brödet. Perfekt att göra en stor sats och lägga i frysen. Det är inte svårt att baka de här bröden och om du penslar dem med smält smör innan de gräddas så kommer de bli supergoda!

Glutenfri version av hönökakor, det klassiska och älskade brödet. Perfekt att göra en stor sats och lägga i frysen. Det är inte svårt att baka de här bröden och om du penslar dem med smält smör innan de gräddas så kommer de bli supergoda!

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Använd laktosfria mejeriprodukter

Tips

Du kan även använda de färdiggräddade hönökakorna som glutenfria pizzabottnar.

Ingredienser

1 dl vatten
3 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl rapsolja
0,5 dl ljus sirap
2 tsk fiberhusk
1 tsk salt
2 dl havregryn, glutenfria
1 tsk bakpulver
6,5 dl glutenfri mjölmix t.ex. Finax röda
smält smör eller olja
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Häll ner vatten och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma vätskan. Rör om tills jästen har löst upp sig.
  2. Tillsätt rapsolja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn under omrörning. Täck sedan bunken med en bakduk och låt allt stå och svälla i tio minuter.
  3. Häll ner bakpulver och mjölmix och arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med degkrokar. Bearbeta degen i tio minuter. Den ska vara lös i konsistensen. Låt den sedan jäsa under bakduk i 40 minuter.
  4. Häll ut degen på en mjölad yta. Arbeta in lite mer mjölmix tills degen går att jobba med, men ta inte i mer mjöl än vad som är nödvändigt. Dela degen i 4 bitar och forma dem till bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, där de kavlas ut till runda kakor som är ca 0,5 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel, täck sedan bröden med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250° . Pensla bröden med lite smält smör eller olja och grädda sedan hönökakorna mitt i ugnen i ca åtta minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk. Dela gärna kakorna på mitten, så att de blir halvmånar.

Häll ner vatten och mjölk i en kastrull och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma vätskan. Rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt rapsolja, sirap, fiberhusk, salt och havregryn under omrörning. Täck sedan bunken med en bakduk och låt allt stå och svälla i tio minuter. Häll ner bakpulver och mjölmix och arbeta ihop till en deg. Använd gärna elvisp med degkrokar. Bearbeta degen i tio minuter. Den ska vara lös i konsistensen. Låt den sedan jäsa under bakduk i 40 minuter. Häll ut degen på en mjölad yta. Arbeta in lite mer mjölmix tills degen går att jobba med, men ta inte i mer mjöl än vad som är nödvändigt. Dela degen i [get_antal] bitar och forma dem till bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, där de kavlas ut till runda kakor som är ca 0,5 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel, täck sedan bröden med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250° . Pensla bröden med lite smält smör eller olja och grädda sedan hönökakorna mitt i ugnen i ca åtta minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk. Dela gärna kakorna på mitten, så att de blir halvmånar.

Lycka till!

Publicerat 19/3 2022 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!