Surdegsbröd med rågmjöl

Smaksatt med kummin

Surdegsbröd med rågmjöl

Med en färdig surdegsgrund är det faktiskt ganska enkelt att göra eget surdegsbröd. Detta recept tar tre timmar, men en stor del av tiden går åt till jäsning. Brödet smakar råg och kummin och får fin färg av sirap.

Med en färdig surdegsgrund är det faktiskt ganska enkelt att göra eget surdegsbröd. Detta recept tar tre timmar, men en stor del av tiden går åt till jäsning. Brödet smakar råg och kummin och får fin färg av sirap.

Lagas på 3 timmar

PT3H3 timmar

4

st

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

13 dl vatten
700 g grovt rågmjöl
1100 g vetemjöl special
1,5 dl surdegsgrund
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
25 g jäst
0,5 msk salt
1 msk brödsirap
1 msk kummin
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Häll ner det i en stor degbunke. Blanda i rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen). Häll ner surdegsgrunden.
  2. Dela smöret i mindre bitar och häll ner i degen. Smula sedan ner jästen. Tillsätt salt och brödsirap. Stöt kummin i en mortel och blanda sedan ner den i degen.
  3. Arbeta degen kraftigt. Ta i mer mjöl om det behövs. Täck sedan bunken med en bakhandduk och låt degen jäsa i ungefär en timme.
  4. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Även här kan degen behöva mer mjöl. Dela den sedan i 4 jämnstora bitar. Forma varje bit till en avlång limpa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten och strö över lite rågmjöl.
  5. Täck bröden med en bakhandduk och låt dem sedan jäsa i ytterligare 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
  6. Grädda bröden ganska långt ner i ugnen i ungefär 45 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler, gärna under en bakduk.

Värm vattnet till 37°. Häll ner det i en stor degbunke. Blanda i rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen). Häll ner surdegsgrunden. Dela smöret i mindre bitar och häll ner i degen. Smula sedan ner jästen. Tillsätt salt och brödsirap. Stöt kummin i en mortel och blanda sedan ner den i degen. Arbeta degen kraftigt. Ta i mer mjöl om det behövs. Täck sedan bunken med en bakhandduk och låt degen jäsa i ungefär en timme. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Även här kan degen behöva mer mjöl. Dela den sedan i [get_antal] jämnstora bitar. Forma varje bit till en avlång limpa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten och strö över lite rågmjöl. Täck bröden med en bakhandduk och låt dem sedan jäsa i ytterligare 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°. Grädda bröden ganska långt ner i ugnen i ungefär 45 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler, gärna under en bakduk.

Smaklig måltid!

Publicerat 11/6 2016 av

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼