Soppa med bondbönor och purjolök

En höstig och lagom het soppa

Soppa med bondbönor och purjolök

En het och slät höstsoppa med smak av purjolök, sambal oelek, tomatpuré och creme fraiche. Soppan passar utmärkt tillsammans med nybakat bröd.

En het och slät höstsoppa med smak av purjolök, sambal oelek, tomatpuré och creme fraiche. Soppan passar utmärkt tillsammans med nybakat bröd.

Lagas på 40 minuter

PT40M40 minuter

4

portioner

Lakto-vegetariskt recept

Lakto-vegetariskt recept

Matlådevänligt

Passar matlåda

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Använd laktosfri creme fraiche

Tips

Soppan går utmärkt att servera som förrätt, men portionsberäkningen är gjord utifrån att den serveras som huvudrätt.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

200 g färska bondbönor, spritade
200 g purjolök
2 st vitlöksklyftor
150 g morötter
8 dl vatten
1 tsk sambal oelek
4 msk tomatpuré
salt och peppar
2 tsk paprikapulver
2,5 dl creme fraiche
2 tsk balsamvinäger
Köp alla ingredienser hos mat.se

Gör så här

  1. Om bondbönorna har kvar den vita hinnan: Koka upp en kastrull med vatten och häll i bondbönorna. Låt dem koka i någon minut, ta sedan upp bönorna och kyl dem i kallvatten. Nu kan du skala bort det yttre, vita lagret.
  2. Koka bondbönorna i lättsaltat ca 10 minuter. Hacka purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt på ett rivjärn.
  3. Värm en stekgryta eller kastrull med lite olja till medelvärme. Fräs all lök i ett par minuter. Häll sedan ner morötterna och låt allt fräsa i någon minut till.
  4. Häll i de kokta bönorna och tillsätt vatten, sambal oelek och tomatpuré. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Låt soppan koka upp och sedan småkoka i ca tio minuter.
  5. Mixa soppan släp med en stavmixer. Blanda i creme fraiche och balsamvinäger. Smaka av och krydda som du känner.
  6. Servera gärna soppan med en bit bröd.

Om bondbönorna har kvar den vita hinnan: Koka upp en kastrull med vatten och häll i bondbönorna. Låt dem koka i någon minut, ta sedan upp bönorna och kyl dem i kallvatten. Nu kan du skala bort det yttre, vita lagret. Koka bondbönorna i lättsaltat ca 10 minuter. Hacka purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt på ett rivjärn. Värm en stekgryta eller kastrull med lite olja till medelvärme. Fräs all lök i ett par minuter. Häll sedan ner morötterna och låt allt fräsa i någon minut till. Häll i de kokta bönorna och tillsätt vatten, sambal oelek och tomatpuré. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Låt soppan koka upp och sedan småkoka i ca tio minuter. Mixa soppan släp med en stavmixer. Blanda i creme fraiche och balsamvinäger. Smaka av och krydda som du känner. Servera gärna soppan med en bit bröd.

Smaklig måltid!

Publicerat 17/8 2020 av

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼