Ingredienser
- 200 g färska bondbönor, spritade
- 200 g purjolök
- 2 st vitlöksklyftor
- 150 g morötter
- 8 dl vatten
- 1 tsk sambal oelek
- 4 msk tomatpuré
- salt och peppar
- 2 tsk paprikapulver
- 2,5 dl creme fraiche
- 2 tsk balsamvinäger
En het och slät höstsoppa med smak av purjolök, sambal oelek, tomatpuré och creme fraiche. Soppan passar utmärkt tillsammans med nybakat bröd.
En het och slät höstsoppa med smak av purjolök, sambal oelek, tomatpuré och creme fraiche. Soppan passar utmärkt tillsammans med nybakat bröd.
PT40M40 minuter
portioner
Lakto-vegetariskt recept
Passar matlåda
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept*
*Använd laktosfri creme fraiche
Soppan går utmärkt att servera som förrätt, men portionsberäkningen är gjord utifrån att den serveras som huvudrätt.
Om bondbönorna har kvar den vita hinnan: Koka upp en kastrull med vatten och häll i bondbönorna. Låt dem koka i någon minut, ta sedan upp bönorna och kyl dem i kallvatten. Nu kan du skala bort det yttre, vita lagret. Koka bondbönorna i lättsaltat ca 10 minuter. Hacka purjolök. Skala och finhacka vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt på ett rivjärn. Värm en stekgryta eller kastrull med lite olja till medelvärme. Fräs all lök i ett par minuter. Häll sedan ner morötterna och låt allt fräsa i någon minut till. Häll i de kokta bönorna och tillsätt vatten, sambal oelek och tomatpuré. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Låt soppan koka upp och sedan småkoka i ca tio minuter. Mixa soppan släp med en stavmixer. Blanda i creme fraiche och balsamvinäger. Smaka av och krydda som du känner. Servera gärna soppan med en bit bröd.
Publicerat 17/8 2020 av Daniel Claesson
Annons ▼
Annons ▼