Ingredienser
- 300 g morötter
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
- 1 dl solrosfrön
- 2 dl lagrad ost
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- 0,5 dl vatten
- 1 st kruka basilika
- 500 g pasta
- 140 g bacon
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT60M60 minuter
portioner
Passar matlåda
En härligt somrig och smakrik pastarätt som får en fin gul-orange färg. Det knaperstekta baconet ger bra sälta, smak och textur till en annars väldigt enkel och len sommarrätt.
En härligt somrig och smakrik pastarätt som får en fin gul-orange färg. Det knaperstekta baconet ger bra sälta, smak och textur till en annars väldigt enkel och len sommarrätt.
Glutenfritt recept*
*Använd glutenfri pasta
Laktosfritt recept
Denna rätt blir lakto-ovo-vegetarisk om du skippar baconet.
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva morötterna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt sedan morötterna svalna. Värm en torr stekpanna till medelvärme och rosta solrosfröna tills de har fått yta, men inte är brända. Låt dem svalna. Häll ner morötter, solrosfrön och riven ost i en blender eller skål. Pressa ned vitlöken och tillsätt olivoljan. Mixa detta. Späd med vatten så att du får en slät och krämig konsistens. Tillsätt hälften av basilikan och mixa lite till. Krydda med salt och peppar. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara ett par deciliter av pastavattnet. Värm en stekpanna till ganska hög värme och stek baconet så att det blir knaprigt. Dela det sedan i mindre bitar. Vänd ner den färdigkokta pastan i morotspeston och tillsätt pastavatten tills du har en lagom såsig konsistens. Lägg upp maten och toppa med resten av basilikan och det knaperstekta baconet.
Publicerat 8/1 2024 av Daniel Claesson