Luftigt och gott matbröd

Luftigt och gott matbröd

PT2H2 timmar

24

st

Detta matbröd är enkelt att baka och behöver inga konstiga ingredienser. Brödet blir luftigt och påminner en del om ciabatta. De färdigräddade bröden går utmärkt att frysa.

Detta matbröd är enkelt att baka och behöver inga konstiga ingredienser. Brödet blir luftigt och påminner en del om ciabatta. De färdigräddade bröden går utmärkt att frysa.

Ingredienser

5 dl vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl rågmjöl, finmalet
12 dl vetemjöl special
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Häll ner vatten och mjölk i en kastrull. Värm det till 37°. Häll sedan över vätskan i en stor bunke. Smula i jästen och tillsätt salt och honung. Rör om med en trägaffel, tills jästen är helt upplöst.
  2. Blanda i rågmjöl och vetemjöl under omrörning. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd inte maskin, degen ska inte arbetas mer än nödvändigt. Pudra över lite mer vetemjöl och täck bunken med en handduk. Låt degen jäsa i 60-90 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250°. Strö ut lite vetemjöl på en ren arbetsyta och vält försiktigt ut degen. Pudra den igen med lite mjöl.
  4. Degen ska inte knådas, bubblorna från jäsningen ska vara kvar. Tryck istället försiktigt ut degen med handen. Skär den i knappt decimeterbreda längder. Dela sedan dessa så att du får ungefär 24 degbitar. Bitarna behöver inte ha exakt samma form eller storlek.
  5. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-12 minuter, till de har fått fin färg. Låt bröden svalna på galler, med inte under en handduk.

Häll ner vatten och mjölk i en kastrull. Värm det till 37°. Häll sedan över vätskan i en stor bunke. Smula i jästen och tillsätt salt och honung. Rör om med en trägaffel, tills jästen är helt upplöst. Blanda i rågmjöl och vetemjöl under omrörning. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd inte maskin, degen ska inte arbetas mer än nödvändigt. Pudra över lite mer vetemjöl och täck bunken med en handduk. Låt degen jäsa i 60-90 minuter. Sätt ugnen på 250°. Strö ut lite vetemjöl på en ren arbetsyta och vält försiktigt ut degen. Pudra den igen med lite mjöl. Degen ska inte knådas, bubblorna från jäsningen ska vara kvar. Tryck istället försiktigt ut degen med handen. Skär den i knappt decimeterbreda längder. Dela sedan dessa så att du får ungefär [get_antal] degbitar. Bitarna behöver inte ha exakt samma form eller storlek. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-12 minuter, till de har fått fin färg. Låt bröden svalna på galler, med inte under en handduk.

Lycka till!

Publicerat 6/8 2017 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!