Ingredienser
- 5 dl vatten
- 1 dl mjölk
- 25 g jäst
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- 1 dl rågmjöl, finmalet
- 12 dl vetemjöl special
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT2H2 timmar
st
Detta matbröd är enkelt att baka och behöver inga konstiga ingredienser. Brödet blir luftigt och påminner en del om ciabatta. De färdigräddade bröden går utmärkt att frysa.
Detta matbröd är enkelt att baka och behöver inga konstiga ingredienser. Brödet blir luftigt och påminner en del om ciabatta. De färdigräddade bröden går utmärkt att frysa.
Laktosfritt recept*
*Välj laktosfri mjölk.
Häll ner vatten och mjölk i en kastrull. Värm det till 37°. Häll sedan över vätskan i en stor bunke. Smula i jästen och tillsätt salt och honung. Rör om med en trägaffel, tills jästen är helt upplöst. Blanda i rågmjöl och vetemjöl under omrörning. Arbeta snabbt ihop till en deg. Använd inte maskin, degen ska inte arbetas mer än nödvändigt. Pudra över lite mer vetemjöl och täck bunken med en handduk. Låt degen jäsa i 60-90 minuter. Sätt ugnen på 250°. Strö ut lite vetemjöl på en ren arbetsyta och vält försiktigt ut degen. Pudra den igen med lite mjöl. Degen ska inte knådas, bubblorna från jäsningen ska vara kvar. Tryck istället försiktigt ut degen med handen. Skär den i knappt decimeterbreda längder. Dela sedan dessa så att du får ungefär [get_antal] degbitar. Bitarna behöver inte ha exakt samma form eller storlek. Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-12 minuter, till de har fått fin färg. Låt bröden svalna på galler, med inte under en handduk.
Publicerat 6/8 2017 av Daniel Claesson