X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Hel kyckling i ugn med citron och rosmarin. Genrebild. Bild: Unsplash
Genrebild

Hel kyckling i ugn med citron och rosmarin

PT2H2 timmar

6

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

1

En god och välsmakande kycklingrätt. Den smaksätts med smör, citron och rosmarin. Stekskyn blandas med grädde och blir en väldigt smakrik och lite syrlig sås som passar perfekt till kycklingen!

En god och välsmakande kycklingrätt. Den smaksätts med smör, citron och rosmarin. Stekskyn blandas med grädde och blir en väldigt smakrik och lite syrlig sås som passar perfekt till kycklingen!

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept*
*Använd glutenfri soja

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfritt smör

Tips

Ta gärna ut kycklingen ur ugnen en stund innan du börjar, så att den inte är kylskåpskall.

Ingredienser

1 st hel färsk kyckling
2 msk smör
0,5 tsk soja, kinesisk
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 st citron
1 tsk rosmarin, torkad
2,5 dl vispgrädde
maizenaredning, mörk
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Ta ut kycklingen ur förpackningen och lägg den med bröstet uppåt i en ugnsform. Sätt in den mitt i ugnen i ungefär fem minuter.
  3. Smält smöret tillsammans med soja, salt och peppar. Dela citronen på mitten och pressa ned saften från ena halvan i smöret. Rör även ner rosmarinen.
  4. Ta ut kycklingen och pensla den med all smörblandning. Tryck in den andra citronhalvan i kycklingen. Sätt in kycklingen i ugnen igen, men nu i den nedre delen av ugnen. Låt den tillagas i 30 minuter.
  5. Nu tar du ut kycklingen igen och öser den med skyn som bildats i botten av ugnsformen. Sänk ugnsvärmen till 150° och sätt tillbaka kycklingen i nedre delen av ugnen. Tillaga i ytterligare 60 minuter.
  6. Ta ut kycklingen och kontrollera att den är genomstekt genom att sätta en stektermometer i den tjockaste delen av låret. Temperaturen ska vara 70-75 grader. Du kan även skära ett snitt kycklinglåret. Så länge köttet inte är rött och vätskan inte är blodig är kycklingen tillagad.
  7. Ös nu kycklingen med skyn en gång till. Sila sedan vätskan från ugnsformen ner i en kastrull. Ställ om ugnen till grilläge, 250° varmt, och ställ in kycklingen högt upp i ugnen. Låt den grillas i fem minuter så att den får fin yta, med akta så att den inte blir bränd.
  8. Ta ut kycklingen och låt den vila i tio minuter. Koka under tiden upp stekskyn i kastrullen och rör ner vispgrädden. Låt såsen koka under omrörning och ta i lite maizenaredning om du vill ha tjockare sås. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera gärna kycklingen och såsen tillsammans med sallad och ris eller ugnspotatis.
  10.  

Sätt ugnen på 200°. Ta ut kycklingen ur förpackningen och lägg den med bröstet uppåt i en ugnsform. Sätt in den mitt i ugnen i ungefär fem minuter. Smält smöret tillsammans med soja, salt och peppar. Dela citronen på mitten och pressa ned saften från ena halvan i smöret. Rör även ner rosmarinen. Ta ut kycklingen och pensla den med all smörblandning. Tryck in den andra citronhalvan i kycklingen. Sätt in kycklingen i ugnen igen, men nu i den nedre delen av ugnen. Låt den tillagas i 30 minuter. Nu tar du ut kycklingen igen och öser den med skyn som bildats i botten av ugnsformen. Sänk ugnsvärmen till 150° och sätt tillbaka kycklingen i nedre delen av ugnen. Tillaga i ytterligare 60 minuter. Ta ut kycklingen och kontrollera att den är genomstekt genom att sätta en stektermometer i den tjockaste delen av låret. Temperaturen ska vara 70-75 grader. Du kan även skära ett snitt kycklinglåret. Så länge köttet inte är rött och vätskan inte är blodig är kycklingen tillagad. Ös nu kycklingen med skyn en gång till. Sila sedan vätskan från ugnsformen ner i en kastrull. Ställ om ugnen till grilläge, 250° varmt, och ställ in kycklingen högt upp i ugnen. Låt den grillas i fem minuter så att den får fin yta, med akta så att den inte blir bränd. Ta ut kycklingen och låt den vila i tio minuter. Koka under tiden upp stekskyn i kastrullen och rör ner vispgrädden. Låt såsen koka under omrörning och ta i lite maizenaredning om du vill ha tjockare sås. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna kycklingen och såsen tillsammans med sallad och ris eller ugnspotatis.  

Lycka till!

Publicerat 7/1 2024 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!