X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Laxpiroger. Bild:

Laxpiroger

PT90M90 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

0

Det tar ett tag att göra piroger, men det är faktiskt inte svårt och de är väl värda jobbet. Gör en stor sats och fyll frysen, så har du många luncher och middagar redo.

Det tar ett tag att göra piroger, men det är faktiskt inte svårt och de är väl värda jobbet. Gör en stor sats och fyll frysen, så har du många luncher och middagar redo.

Ingredienser

Pirogdeg
50 g jäst
100 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk
salt
2 tsk socker
8,5 dl vetemjöl
Fyllning
200 g lax
3 dl gräddfil
1 msk dill
1 msk persilja
2 tsk citron- eller limesaft
200 g fetaost
1 dl spenat
1 st ägg
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och ljumma degspadet till 37 grader (fingervarmt). Häll det över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt salt och socker.
  2. Arbeta i det mesta av mjölet med en bakmaskin eller för hand tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt den jäsa 30-40 min. Förbered under tiden fyllningen.
  3. Skär laxen i små bitar, krydda med salt och citronpeppar och stek tills den är tillagad. Blanda gräddfil med hackad dill, persilja och citrussaft i en sås. Dela fetaosten i ganska små bitar, hacka spenaten fint.
  4. Ta upp den jästa degen och knåda i resten av mjölet. Kavla ut den till en tunn platta. Måtta ut cirklar, ca 15 cm i diameter. Fördela laxen, fetaosten och spenaten på degbitarna. Ringla över lite av såsen, men undvik att fylla för mycket.
  5. Vik över halva degbiten så pirogen blir formad som en halvmåne. Tryck ner kanterna med en gaffel så att fyllningen inte läcker ut. Lägg pirogerna på en smord plåt eller bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 10 min. Pensla sedan med uppvispat ägg.
  6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 225 grader, 15-20 min. Låt dem svalna på galler.

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och ljumma degspadet till 37 grader (fingervarmt). Häll det över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt salt och socker. Arbeta i det mesta av mjölet med en bakmaskin eller för hand tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl över degen och täck den med en bakduk. Låt den jäsa 30-40 min. Förbered under tiden fyllningen. Skär laxen i små bitar, krydda med salt och citronpeppar och stek tills den är tillagad. Blanda gräddfil med hackad dill, persilja och citrussaft i en sås. Dela fetaosten i ganska små bitar, hacka spenaten fint. Ta upp den jästa degen och knåda i resten av mjölet. Kavla ut den till en tunn platta. Måtta ut cirklar, ca 15 cm i diameter. Fördela laxen, fetaosten och spenaten på degbitarna. Ringla över lite av såsen, men undvik att fylla för mycket. Vik över halva degbiten så pirogen blir formad som en halvmåne. Tryck ner kanterna med en gaffel så att fyllningen inte läcker ut. Lägg pirogerna på en smord plåt eller bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 10 min. Pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 225 grader, 15-20 min. Låt dem svalna på galler.

Lycka till!

Publicerat 3/2 2013 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!