Ingredienser
- 1000 g bär
- 1000 g syltsocker
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT15M15 minuter
st
Oavsett om du har egenodlade eller köpta bär och oavsett om de är färska eller frysta så kan du snabbt och enkelt göra egen sylt. Den håller länge om du förvarar den mörkt och svalt i ett skåp.
Oavsett om du har egenodlade eller köpta bär och oavsett om de är färska eller frysta så kan du snabbt och enkelt göra egen sylt. Den håller länge om du förvarar den mörkt och svalt i ett skåp.
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept
Du kan göra sylt av jordgubbar, hallon, björnbär, blåbär och många andra bär. Det går såklart bra att blanda flera sorters bär om du vill det. Hallon och blåbär eller hallon och röda vinbär är två exempel.
Diska [get_antal] glasburkar (som rymmer ungefär 3 dl) och deras lock. Ställ dem på ett galler i ugnen och värm den till 100 grader. Låt sedan burkarna torka i ugnen i minst 15 minuter. Skölj och rensa bären och lägg dem i en gryta. Mosa dem gärna om det är stora bär eller om du vill undvika bitar i sylten. Rör ner syltsockret (om du vill ha mindre söt sylt kan du halvera mängden socker). Låt allt koka upp under omrörning. Koka sylten i fem minuter och rör om den ordentligt. Ta bort skummet som samlas på ytan. Ta sedan grytan från plattan. Fördela sylten i glasburkarna. Skruva på locken ordentligt. Ställ burkarna upp och ner och låt dem stå så ända tills sylten har svalnat helt. Detta gör så att sylten kan hålla mycket längre utan att mögla. Förvara burkarna mörkt och svalt så håller de i flera år. Öppnade burkar förvaras i kylskåp.
Publicerat 27/8 2022 av Daniel Claesson