Ingredienser
- 1 kg nötkött, gärna högrev
- 200 g morötter
- 2 st gula lökar
- 2 msk kalvfond
- 4 st lagerblad
- 1 msk kryddpepparkorn
- 2 msk idealmjöl
- 1 l vatten
- salt och peppar
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT2H2 timmar
portioner
Passar matlåda
Kalops är en klassisk svensk köttgryta gjord på nötkött. Den serveras traditionellt med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Kalops är en klassisk svensk köttgryta gjord på nötkött. Den serveras traditionellt med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Glutenfritt recept*
*Ersätt idealmjölet mot majsstärkelse eller glutenfritt mjöl.
Laktosfritt recept
Putsa köttet och skär det i grytbitar, ca 3 cm stora. Skala morötter och lök, dela i 2 cm stora bitar. Värm en stekgryta med smör eller olja till ganska hög värme. Bryn köttet i ett par minuter. Sänk sedan till medelvärme och häll i lök och morötter. Låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt kalvfond, lagerblad, kryddpepparkorn och idealmjöl. Rör om och häll sedan i vatten (så att det precis täcker köttet). Krydda med salt och peppar. Koka upp och rör om så att inget fastnar i botten. Skumma av vid behov. Låt grytan småkoka under lock ca 90 minuter, tills köttet är mört. Servera gärna med kokt potatis och rödbetor.
Publicerat 7/1 2018 av Daniel Claesson