Pastagratäng med bacon och svamp

Krämigt och gott

Pastagratäng med bacon och svamp

En klassisk pastagratäng med purjolök, bacon och champinjoner. Den blir krämig och god och passar utmärkt i matlådan. Gratängen blir nästan godare dagen efter du lagade den.

En klassisk pastagratäng med purjolök, bacon och champinjoner. Den blir krämig och god och passar utmärkt i matlådan. Gratängen blir nästan godare dagen efter du lagade den.

Lagas på 40 minuter

PT40M40 minuter

6

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

0,5 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
200 g champinjoner, skivade
salt och peppar
280 g bacon
500 g pasta, t.ex. penne
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl riven ost
1 msk timjan
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Värm en hög stekpanna med lite smör till medelvärme. Skölj och hacka purjolöken. Låt den fräsa i någon minut. Finhacka vitlöken och låt den också bli varm i stekpannan. Häll sedan ner champinjonerna. Krydda med salt och peppar.
  3. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll av den en liten stund innan den är färdigkokt.
  4. Ta ut lök och svamp ur stekpannan och lägg åt sidan. Dela baconet och stek det sedan knaprigt. Häll då tillbaka lök och svamp. Blanda ner vetemjölet och rör sedan ner mjölken i omgångar. Häll i ungefär hälften av osten och rör om lite till. Krydda med timjan.
  5. Blanda ner pastan i såsen. Häll sedan över allt i en ugnsform. Toppa med resten av den rivna osten.
  6. Gratinera mitt i ugnen i ungefär 20 minuter, tills gratängen är gyllenbrun.

Sätt ugnen på 200°. Värm en hög stekpanna med lite smör till medelvärme. Skölj och hacka purjolöken. Låt den fräsa i någon minut. Finhacka vitlöken och låt den också bli varm i stekpannan. Häll sedan ner champinjonerna. Krydda med salt och peppar. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll av den en liten stund innan den är färdigkokt. Ta ut lök och svamp ur stekpannan och lägg åt sidan. Dela baconet och stek det sedan knaprigt. Häll då tillbaka lök och svamp. Blanda ner vetemjölet och rör sedan ner mjölken i omgångar. Häll i ungefär hälften av osten och rör om lite till. Krydda med timjan. Blanda ner pastan i såsen. Häll sedan över allt i en ugnsform. Toppa med resten av den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen i ungefär 20 minuter, tills gratängen är gyllenbrun.

Smaklig måltid!

Publicerat 16/1 2016 av

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼