X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Pastagratäng med bacon och svamp

Pastagratäng med bacon och svamp

PT40M40 minuter

6

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

0

En klassisk pastagratäng med purjolök, bacon och champinjoner. Den blir krämig och god och passar utmärkt i matlådan. Gratängen blir nästan godare dagen efter du lagade den.

En klassisk pastagratäng med purjolök, bacon och champinjoner. Den blir krämig och god och passar utmärkt i matlådan. Gratängen blir nästan godare dagen efter du lagade den.

Ingredienser

0,5 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
200 g champinjoner, skivade
salt och peppar
280 g bacon
500 g pasta, t.ex. penne
4 msk vetemjöl
8 dl mjölk
2 dl riven ost
1 msk timjan
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Värm en hög stekpanna med lite smör till medelvärme. Skölj och hacka purjolöken. Låt den fräsa i någon minut. Finhacka vitlöken och låt den också bli varm i stekpannan. Häll sedan ner champinjonerna. Krydda med salt och peppar.
  3. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll av den en liten stund innan den är färdigkokt.
  4. Ta ut lök och svamp ur stekpannan och lägg åt sidan. Dela baconet och stek det sedan knaprigt. Häll då tillbaka lök och svamp. Blanda ner vetemjölet och rör sedan ner mjölken i omgångar. Häll i ungefär hälften av osten och rör om lite till. Krydda med timjan.
  5. Blanda ner pastan i såsen. Häll sedan över allt i en ugnsform. Toppa med resten av den rivna osten.
  6. Gratinera mitt i ugnen i ungefär 20 minuter, tills gratängen är gyllenbrun.

Sätt ugnen på 200°. Värm en hög stekpanna med lite smör till medelvärme. Skölj och hacka purjolöken. Låt den fräsa i någon minut. Finhacka vitlöken och låt den också bli varm i stekpannan. Häll sedan ner champinjonerna. Krydda med salt och peppar. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll av den en liten stund innan den är färdigkokt. Ta ut lök och svamp ur stekpannan och lägg åt sidan. Dela baconet och stek det sedan knaprigt. Häll då tillbaka lök och svamp. Blanda ner vetemjölet och rör sedan ner mjölken i omgångar. Häll i ungefär hälften av osten och rör om lite till. Krydda med timjan. Blanda ner pastan i såsen. Häll sedan över allt i en ugnsform. Toppa med resten av den rivna osten. Gratinera mitt i ugnen i ungefär 20 minuter, tills gratängen är gyllenbrun.

Lycka till!

Publicerat 16/1 2016 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!