X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Jordärtskocksgratäng

Jordärtskocksgratäng

PT50M50 minuter

4

portioner

Lakto-vegetariskt recept

Lakto-vegetariskt recept

Matlådevänligt

Passar matlåda

1

Ett höstigt alternativ till potatisgratängen. Ett gott tillbehör till kött, kyckling eller vegetariskt protein.

Ett höstigt alternativ till potatisgratängen. Ett gott tillbehör till kött, kyckling eller vegetariskt protein.

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter.

Tips

Den gula löken kan bytas ut mot purjolök om du vill.

Ingredienser

600 g jordärtskockor
citronsaft
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
salt och peppar
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl riven ost
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor, max 3 mm tjocka. Lägg dem i en ugnsform och häll över lite citronsaft, så att skockorna inte missfärgas.
  3. Värm en kastrull med lite smör eller olja till medelvärme. Skala och hacka den gula löken. Häll ner den i kastrullen och låt den fräsa i några minuter, utan att löken får färg. Pressa sedan i vitlöken.
  4. Krydda ordentligt med salt och peppar och tillsätt sedan mjölk och grädde. Låt allt koka upp under omrörning. Häll sedan kastrullens innehåll över jordärtskockorna.
  5. Grädda gratängen mitt i ugnen i ungefär 20-30 minuter. Ta ut den när skockorna är nästan helt mjuka och strö osten över gratängen. Grädda sedan i ytterligare 10 minuter, tills osten har smält och blivit gyllenbrun.

Sätt ugnen på 200°. Skala jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor, max 3 mm tjocka. Lägg dem i en ugnsform och häll över lite citronsaft, så att skockorna inte missfärgas. Värm en kastrull med lite smör eller olja till medelvärme. Skala och hacka den gula löken. Häll ner den i kastrullen och låt den fräsa i några minuter, utan att löken får färg. Pressa sedan i vitlöken. Krydda ordentligt med salt och peppar och tillsätt sedan mjölk och grädde. Låt allt koka upp under omrörning. Häll sedan kastrullens innehåll över jordärtskockorna. Grädda gratängen mitt i ugnen i ungefär 20-30 minuter. Ta ut den när skockorna är nästan helt mjuka och strö osten över gratängen. Grädda sedan i ytterligare 10 minuter, tills osten har smält och blivit gyllenbrun.

Lycka till!

Publicerat 2/12 2019 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!