Ingredienser
- 600 g jordärtskockor
- citronsaft
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- salt och peppar
- 2 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 1 dl riven ost
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT50M50 minuter
portioner
Lakto-vegetariskt recept
Passar matlåda
Ett höstigt alternativ till potatisgratängen. Ett gott tillbehör till kött, kyckling eller vegetariskt protein.
Ett höstigt alternativ till potatisgratängen. Ett gott tillbehör till kött, kyckling eller vegetariskt protein.
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter.
Den gula löken kan bytas ut mot purjolök om du vill.
Sätt ugnen på 200°. Skala jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor, max 3 mm tjocka. Lägg dem i en ugnsform och häll över lite citronsaft, så att skockorna inte missfärgas. Värm en kastrull med lite smör eller olja till medelvärme. Skala och hacka den gula löken. Häll ner den i kastrullen och låt den fräsa i några minuter, utan att löken får färg. Pressa sedan i vitlöken. Krydda ordentligt med salt och peppar och tillsätt sedan mjölk och grädde. Låt allt koka upp under omrörning. Häll sedan kastrullens innehåll över jordärtskockorna. Grädda gratängen mitt i ugnen i ungefär 20-30 minuter. Ta ut den när skockorna är nästan helt mjuka och strö osten över gratängen. Grädda sedan i ytterligare 10 minuter, tills osten har smält och blivit gyllenbrun.
Publicerat 2/12 2019 av Daniel Claesson