Jordärtskocksgratäng

Höstigt alternativ till potatisgratäng

Jordärtskocksgratäng

Ett höstigt alternativ till potatisgratängen. Ett gott tillbehör till kött, kyckling eller vegetariskt protein.

Ett höstigt alternativ till potatisgratängen. Ett gott tillbehör till kött, kyckling eller vegetariskt protein.

Lagas på 50 minuter

PT50M50 minuter

4

portioner

Lakto-vegetariskt recept

Lakto-vegetariskt recept

Matlådevänligt

Passar matlåda

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Tips

Den gula löken kan bytas ut mot purjolök om du vill.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

600 g jordärtskockor
citronsaft
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
salt och peppar
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 dl riven ost
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor, max 3 mm tjocka. Lägg dem i en ugnsform och häll över lite citronsaft, så att skockorna inte missfärgas.
  3. Värm en kastrull med lite smör eller olja till medelvärme. Skala och hacka den gula löken. Häll ner den i kastrullen och låt den fräsa i några minuter, utan att löken får färg. Pressa sedan i vitlöken.
  4. Krydda ordentligt med salt och peppar och tillsätt sedan mjölk och grädde. Låt allt koka upp under omrörning. Häll sedan kastrullens innehåll över jordärtskockorna.
  5. Grädda gratängen mitt i ugnen i ungefär 20-30 minuter. Ta ut den när skockorna är nästan helt mjuka och strö osten över gratängen. Grädda sedan i ytterligare 10 minuter, tills osten har smält och blivit gyllenbrun.

Sätt ugnen på 200°. Skala jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor, max 3 mm tjocka. Lägg dem i en ugnsform och häll över lite citronsaft, så att skockorna inte missfärgas. Värm en kastrull med lite smör eller olja till medelvärme. Skala och hacka den gula löken. Häll ner den i kastrullen och låt den fräsa i några minuter, utan att löken får färg. Pressa sedan i vitlöken. Krydda ordentligt med salt och peppar och tillsätt sedan mjölk och grädde. Låt allt koka upp under omrörning. Häll sedan kastrullens innehåll över jordärtskockorna. Grädda gratängen mitt i ugnen i ungefär 20-30 minuter. Ta ut den när skockorna är nästan helt mjuka och strö osten över gratängen. Grädda sedan i ytterligare 10 minuter, tills osten har smält och blivit gyllenbrun.

Smaklig måltid!

Publicerat 2/12 2019 av

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼