Hemmagjord tagliatelle

Grundrecept för färsk pasta

Hemmagjord tagliatelle

Med en pastamaskin är det både enkelt och roligt att göra sin egen pasta, till exempel tagliatelle. Det låter komplicerat att göra färsk pasta men är riktigt roligt och imponerar på vänner.

Med en pastamaskin är det både enkelt och roligt att göra sin egen pasta, till exempel tagliatelle. Det låter komplicerat att göra färsk pasta men är riktigt roligt och imponerar på vänner.

Lagas på 2 timmar

PT2H2 timmar

4

portioner

Ovo-vegetariskt recept

Ovo-vegetariskt recept

Matlådevänligt

Passar matlåda

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

300 g durumvetemjöl
3 st ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Gör så här

    Degen

  1. Häll mjölet i en hög på ett bord, gör en grop i mitten. Knäck ner äggen och häll ner olivojan och saltet i gropen. Rör samman äggen, oljan och saltet med en gaffel, rör sedan i lite mjöl i taget i blandningen. När det mesta av mjölet har rörts in börjar du knåda degen för hand. Arbeta in allt mjöl och knåda tills degen är smidig. Låt degen vila under bakduk i cirka 20 minuter.
  2. Gör pastan

  3. Dela degen i ett antal skivor, cirka en centimeter breda. Knåda snabbt en av skivorna i handen och forma den så att den blir ungefär lika bred som pastamaskinen. Sätt maskinen i det läge som kavlar ut degen tjockast (läge 1) och låt degbiten passera genom maskien. Vik den dubbel och upprepa två till tre gånger.
  4. Ställ nu in maskinen så att den kavlar något tunnare (läge 2) och för degen genom maskinen igen. Upprepa och välj hela tiden nästa läge, tills degen passerat genom alla lägen. Byt till valsarna för tagliatelle och för degen genom den. Ta emot tagliatellen med handen och lägg den på en plåt eller bricka. Se till så att pastan inte klumpar sig (stapla den inte) och täck med en handduk.
  5. Upprepa med resten av degen och låt sedan pastan torka i upp mot en timme. Koka upp en stor gryta med saltat vatten och häll ner pastan. Den är färdig efter ungefär 4-5 minuter.

Degen: Häll mjölet i en hög på ett bord, gör en grop i mitten. Knäck ner äggen och häll ner olivojan och saltet i gropen. Rör samman äggen, oljan och saltet med en gaffel, rör sedan i lite mjöl i taget i blandningen. När det mesta av mjölet har rörts in börjar du knåda degen för hand. Arbeta in allt mjöl och knåda tills degen är smidig. Låt degen vila under bakduk i cirka 20 minuter. Gör pastan: Dela degen i ett antal skivor, cirka en centimeter breda. Knåda snabbt en av skivorna i handen och forma den så att den blir ungefär lika bred som pastamaskinen. Sätt maskinen i det läge som kavlar ut degen tjockast (läge 1) och låt degbiten passera genom maskien. Vik den dubbel och upprepa två till tre gånger. Ställ nu in maskinen så att den kavlar något tunnare (läge 2) och för degen genom maskinen igen. Upprepa och välj hela tiden nästa läge, tills degen passerat genom alla lägen. Byt till valsarna för tagliatelle och för degen genom den. Ta emot tagliatellen med handen och lägg den på en plåt eller bricka. Se till så att pastan inte klumpar sig (stapla den inte) och täck med en handduk. Upprepa med resten av degen och låt sedan pastan torka i upp mot en timme. Koka upp en stor gryta med saltat vatten och häll ner pastan. Den är färdig efter ungefär 4-5 minuter.

Smaklig måltid!

Publicerat 5/5 2014 av

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼