X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Glutenfria köttfärspiroger

Glutenfria köttfärspiroger

PT90M90 minuter

16

st

Matlådevänligt

Passar matlåda

0

Piroger är perfekt mat att ha liggandes i frysen. Gör en stor sats, så har du alltid färdig mat redo. Detta recept är gjort med glutenfri deg.

Piroger är perfekt mat att ha liggandes i frysen. Gör en stor sats, så har du alltid färdig mat redo. Detta recept är gjort med glutenfri deg.

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfri kvarg.

Tips

Köttfärsen kan bytas ut mot vegofärs, om du vill ha lakto-ovo-vegetariska piroger. Beroende på vilken mjölmix du använder kan du behöva ta i mer eller mindre mjöl än vad som står i receptet.

Ingredienser

Deg
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk fiberhusk
1 dl kvarg, naturell
1 tsk salt
8 dl glutenfritt mjöl, t.ex. Finax röda
ägg till pensling
Köttfärsfyllning
1 st gul lök
400 g nötfärs
salt och peppar
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Häll i ljummet vatten, matolja och fiberhusk och rör om tills jästen har löst upp sig. Låt sedan stå och svälla i tio minuter.
  2. Tillsätt kvarg, salt och det mesta av mjölmixen. Arbeta ihop till en deg, använd gärna en elvisp med degkrokar eller en hushållsassistent. Degen kommer att vara ganska kladdig. Låt den sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  3. Gör under tiden köttfärsfyllningen. Värm en stekpanna med lite smör eller olja till medelvärme. Skala och hacka löken och fräs den i ett par minuter. Tillsätt sedan nötfärsen. Låt den brynas under omrörning.
  4. Krydda med salt och peppar. Rör ner krossade tomater, tomatpuré och torkad basilika. Låt såsen koka upp och sedan småkoka i 10-15 minuter. Smaka av och krydda mer vid behov. Ställ sedan köttfärsfyllningen åt sidan så att den får svalna något.
  5. Sätt nu ugnen på 250°.
  6. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Kavla ut degen och tryck ut 16 runda bitar, cirka 14 cm i diameter. Använd gärna en skål till detta.
  7. Klicka ut ca 1-2 matskedar av köttfärsfyllningen mitt på varje degbit. Vik och nyp ihop degkanterna. Lägg sedan pirogerna på plåtar med bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla pirogerna.
  8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i ungefär 10-12 minuter. Låt svalna något innan servering.

Smula ner jästen i en bunke. Häll i ljummet vatten, matolja och fiberhusk och rör om tills jästen har löst upp sig. Låt sedan stå och svälla i tio minuter. Tillsätt kvarg, salt och det mesta av mjölmixen. Arbeta ihop till en deg, använd gärna en elvisp med degkrokar eller en hushållsassistent. Degen kommer att vara ganska kladdig. Låt den sedan jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Gör under tiden köttfärsfyllningen. Värm en stekpanna med lite smör eller olja till medelvärme. Skala och hacka löken och fräs den i ett par minuter. Tillsätt sedan nötfärsen. Låt den brynas under omrörning. Krydda med salt och peppar. Rör ner krossade tomater, tomatpuré och torkad basilika. Låt såsen koka upp och sedan småkoka i 10-15 minuter. Smaka av och krydda mer vid behov. Ställ sedan köttfärsfyllningen åt sidan så att den får svalna något. Sätt nu ugnen på 250°. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Kavla ut degen och tryck ut [get_antal] runda bitar, cirka 14 cm i diameter. Använd gärna en skål till detta. Klicka ut ca 1-2 matskedar av köttfärsfyllningen mitt på varje degbit. Vik och nyp ihop degkanterna. Lägg sedan pirogerna på plåtar med bakplåtspapper. Vispa upp ägget och pensla pirogerna. Grädda pirogerna mitt i ugnen i ungefär 10-12 minuter. Låt svalna något innan servering.

Lycka till!

Publicerat 14/7 2021 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!