Potatis- och fiskgratäng

Enkel allt-i-ett-rätt

Potatis- och fiskgratäng

Enkel och god gratäng där fisk och potatis tillagas i samma form. Välj MSC-märkt fisk, till exempel torsk, kolja eller sej.

Enkel och god gratäng där fisk och potatis tillagas i samma form. Välj MSC-märkt fisk, till exempel torsk, kolja eller sej.

Lagas på 50 minuter

PT50M50 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter

Tips

Gratängen blir godast med vispgrädde, men matlagningsgrädde går såklart också bra att använda. Välj gärna en lagrad ost för mer smak, till exempel Västerbottensost.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

600 g potatis, fast
2 st gula lökar
0,5 st purjolök
500 g fiskfiléer, t.ex. kolja eller torsk
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 st grönsaksbuljongtärningar
150 g riven ost
salt och peppar
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och skiva potatisen tunt, använd gärna en mandolin. Skala och skiva den gula löken och skölj och skiva purjolöken. Dela fisken i mindre bitar. Lägg allt i en smord ugnsform.
  3. Blanda grädde och mjölk. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt osten och krydda med salt och peppar. Rör om och häll ner allt i ugnsformen.
  4. Grädda fiskgratängen mitt i ugnen. Tillagningstiden beror på hur tjocka potatisskivorna är, men sannolikt 30-60 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie om den börjar få en fin gyllenbrun ytan innan potatisen är mjuk.

Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva potatisen tunt, använd gärna en mandolin. Skala och skiva den gula löken och skölj och skiva purjolöken. Dela fisken i mindre bitar. Lägg allt i en smord ugnsform. Blanda grädde och mjölk. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt osten och krydda med salt och peppar. Rör om och häll ner allt i ugnsformen. Grädda fiskgratängen mitt i ugnen. Tillagningstiden beror på hur tjocka potatisskivorna är, men sannolikt 30-60 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie om den börjar få en fin gyllenbrun ytan innan potatisen är mjuk.

Smaklig måltid!

Publicerat 28/2 2021 av

Kommentera receptet

Mer fisk

Laxpiroger

Laxpiroger

Lagas på 90 min90 min  Matlådevänligt

Fisktacos

Fisktacos

Lagas på 30 min30 min

Indisk fiskgryta

Indisk fiskgryta

Lagas på 20 min20 min  Matlådevänligt

Annons ▼

Annons ▼