Potatis- och fiskgratäng

Potatis- och fiskgratäng

PT50M50 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Enkel och god gratäng där fisk och potatis tillagas i samma form. Välj MSC-märkt fisk, till exempel torsk, kolja eller sej.

Enkel och god gratäng där fisk och potatis tillagas i samma form. Välj MSC-märkt fisk, till exempel torsk, kolja eller sej.

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter

Tips

Gratängen blir godast med vispgrädde, men matlagningsgrädde går såklart också bra att använda. Välj gärna en lagrad ost för mer smak, till exempel Västerbottensost.

Ingredienser

600 g potatis, fast
2 st gula lökar
0,5 st purjolök
500 g fiskfiléer, t.ex. kolja eller torsk
3 dl grädde
2 dl mjölk
2 st grönsaksbuljongtärningar
150 g riven ost
salt och peppar
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och skiva potatisen tunt, använd gärna en mandolin. Skala och skiva den gula löken och skölj och skiva purjolöken. Dela fisken i mindre bitar. Lägg allt i en smord ugnsform.
  3. Blanda grädde och mjölk. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt osten och krydda med salt och peppar. Rör om och häll ner allt i ugnsformen.
  4. Grädda fiskgratängen mitt i ugnen. Tillagningstiden beror på hur tjocka potatisskivorna är, men sannolikt 30-60 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie om den börjar få en fin gyllenbrun ytan innan potatisen är mjuk.

Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva potatisen tunt, använd gärna en mandolin. Skala och skiva den gula löken och skölj och skiva purjolöken. Dela fisken i mindre bitar. Lägg allt i en smord ugnsform. Blanda grädde och mjölk. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt osten och krydda med salt och peppar. Rör om och häll ner allt i ugnsformen. Grädda fiskgratängen mitt i ugnen. Tillagningstiden beror på hur tjocka potatisskivorna är, men sannolikt 30-60 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie om den börjar få en fin gyllenbrun ytan innan potatisen är mjuk.

Lycka till!

Publicerat 28/2 2021 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!