Ingredienser
- 600 g potatis, fast
- 2 st gula lökar
- 0,5 st purjolök
- 500 g fiskfiléer, t.ex. kolja eller torsk
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 150 g riven ost
- salt och peppar
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT50M50 minuter
portioner
Passar matlåda
Enkel och god gratäng där fisk och potatis tillagas i samma form. Välj MSC-märkt fisk, till exempel torsk, kolja eller sej.
Enkel och god gratäng där fisk och potatis tillagas i samma form. Välj MSC-märkt fisk, till exempel torsk, kolja eller sej.
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter
Gratängen blir godast med vispgrädde, men matlagningsgrädde går såklart också bra att använda. Välj gärna en lagrad ost för mer smak, till exempel Västerbottensost.
Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva potatisen tunt, använd gärna en mandolin. Skala och skiva den gula löken och skölj och skiva purjolöken. Dela fisken i mindre bitar. Lägg allt i en smord ugnsform. Blanda grädde och mjölk. Smula ner buljongtärningarna, tillsätt osten och krydda med salt och peppar. Rör om och häll ner allt i ugnsformen. Grädda fiskgratängen mitt i ugnen. Tillagningstiden beror på hur tjocka potatisskivorna är, men sannolikt 30-60 minuter. Täck gratängen med aluminiumfolie om den börjar få en fin gyllenbrun ytan innan potatisen är mjuk.
Publicerat 28/2 2021 av Daniel Claesson