Ingredienser
- 12 st smördegsplattor
- 2 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljsocker
- 80 g mandelmassa
- florsocker
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT20M20 minuter
st
En snabb variant av den populära wienersemlan. Denna version görs snabbt med färdig smördeg. Semelbullen blir luftig och frasig, som ett wienerbröd. Självklart fylls bullen med vispad grädde och mandelmassa.
En snabb variant av den populära wienersemlan. Denna version görs snabbt med färdig smördeg. Semelbullen blir luftig och frasig, som ett wienerbröd. Självklart fylls bullen med vispad grädde och mandelmassa.
Du kan blanda mandelmassan med grädden innan den vispas. Eller om du vill skippa mandelmassan kan du smaksätta grädden med ett par droppar bittermandelolja.
Sätt ugnen på 200°. Lägg tre smördegsplattor (ca 12 x 12 cm) på varandra och tryck ihop dem. Pensla dem gärna med lite vatten så fastnar de bättre. Använd ett runt kakmått, ett glas eller en skål till att trycka ut en rund degbit. Lägg den sedan på en plåt med bakplåtspapper och upprepa med resten av smördegen. Grädda smördegsbullarna mitt i ugnen i ungefär 10 minuter, eller tills degen börjar bli gyllenbrun på ovansidan. Skär av ett lock från varje bulle och låt dem svalna ett par minuter. Blanda vispgrädden och vaniljsockret i en bunke. Vispa så att grädden blir luftig. Smula sönder mandelmassan och blanda den med en liten klick av grädden. Fördela mandelmassan på bullarna och spritsa eller skeda sedan på grädden. Lägg på locken och toppa till sist varje wienersemla med lite florsocker.
Publicerat 8/1 2017 av Daniel Claesson