Egna soltorkade tomater

Tekniskt sett ugnstorkade...

Egna soltorkade tomater

Soltorkade tomater är ett gott och lyxigt tillbehör till all möjlig mat. Och hemmagjorda soltorkade tomater smakar verkligen mycket godare.

Soltorkade tomater är ett gott och lyxigt tillbehör till all möjlig mat. Och hemmagjorda soltorkade tomater smakar verkligen mycket godare.

Lagas på 2.5 timmar

PT2.5H2.5 timmar

4

portioner

Helt vegetariskt recept

Helt vegetariskt recept

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Tips

Titta till ugnen då och då. Sänk temperaturen och tomaterna börjar få för mycket färg. De ska torka, inte bli mörka.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

500 g tomater
salt
4 st vitlöksklyftor
färska örter
olivolja
Köp alla ingredienser hos mat.se

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120°.
  2. Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, snittytan ska vara uppåt. Strö över lite salt på varje tomathalva.
  3. Ställ in plåten mitt i ugnen. Glänta lite på luckan så att den fuktiga luften släpps ut.
  4. Torka tomaterna i ugnen i ca 2-3 timmar, hur lång tid det tar beror på hur stora de är. Tryck ihop tomathalvorna med en gaffel efter ungefär halva tiden. Tomaterna ska inte bli brända, men de får heller inte vara för mjuka när du tar ut dem.
  5. Häll ner de färdigtorkade tomaterna i en väl rengjord och steriliserad glasburk. Skala vitlöken och dela i fjärdedelar. Lägg ner i burken. Lägg även i lite färska örter och nymalen peppar och salt. Täck sedan allt med olivolja och skruva dit locket.
  6. Förvara burken i kylskåp, så håller tomaterna i flera veckor.

Sätt ugnen på 120°. Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, snittytan ska vara uppåt. Strö över lite salt på varje tomathalva. Ställ in plåten mitt i ugnen. Glänta lite på luckan så att den fuktiga luften släpps ut. Torka tomaterna i ugnen i ca 2-3 timmar, hur lång tid det tar beror på hur stora de är. Tryck ihop tomathalvorna med en gaffel efter ungefär halva tiden. Tomaterna ska inte bli brända, men de får heller inte vara för mjuka när du tar ut dem. Häll ner de färdigtorkade tomaterna i en väl rengjord och steriliserad glasburk. Skala vitlöken och dela i fjärdedelar. Lägg ner i burken. Lägg även i lite färska örter och nymalen peppar och salt. Täck sedan allt med olivolja och skruva dit locket. Förvara burken i kylskåp, så håller tomaterna i flera veckor.

Smaklig måltid!

Publicerat 16/9 2019 av

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼