Ingredienser
- 450 g färsk svamp, valfri sort
- 1 st gul lök
- 1 st rödlök
- 2 st morötter
- 1 dl belugalinser, torkade
- 2 dl rödvin
- 3 dl vatten
- salt och peppar
- 2 tsk soja
- 1 tsk honung
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT45M45 minuter
portioner
Helt vegetariskt recept
Passar matlåda
En mustig och höstig svampgryta med lök, morötter och svarta belugalinser i en sås med rödvin. Svampragun passar jättebra att servera med potatisstomp, ris eller pasta.
En mustig och höstig svampgryta med lök, morötter och svarta belugalinser i en sås med rödvin. Svampragun passar jättebra att servera med potatisstomp, ris eller pasta.
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept
Om du inte äter honung kan du söta med lite socker. Blanda gärna flera sorters svamp, till exempel champinjoner, kantareller, ostronskivling och shiitake. Många mataffärer säljer fryst blandad svamp som funkar jättebra.
Skiva svampen, gärna i lite olika stora bitar. Värm en stekgryta eller stekpanna med hög kant till ganska hög värme. Häll i lite olja och stek svampen tills all vätska har förångats och den har fått lite yta. Skala löken och morötterna, hacka allt i ganska små bitar. Rör ner det i grytan och låt allt fräsa i ett par minuter. Häll i linser, rödvin och vatten och låt grytan koka upp. Lägg på ett lock och sänk värmen så att ragun småkokar. Rör om då och då och låt linserna bli färdigkokta. Smaka av med salt och peppar, soja och honung. Red av såsen med mörk maizena om du tycker att den är för tunn. Servera gärna svampragun med egenlagat potatismos eller nykokt ris.
Publicerat 25/11 2018 av Daniel Claesson