Ingredienser
- 400 g tofu, fast
- 0,75 dl äppelcidervinäger
- 0,5 dl strösocker
- 3 msk ljus sirap
- 4 st vitlöksklyftor
- 90 g färsk ingefära
- 2,5 msk soja
- 1 tsk sambal oelek
- 3 msk dijonsenap
- 1 st apelsin
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT4H4 timmar
portioner
Helt vegetariskt recept
Passar matlåda
Letar du efter ett växtbaserat alternativ till revbensspjäll? Då kanske detta kan vara något för dig. Konsistensen skiljer sig en hel del, men smakmässigt är denna tofuversion väldigt lik!
Letar du efter ett växtbaserat alternativ till revbensspjäll? Då kanske detta kan vara något för dig. Konsistensen skiljer sig en hel del, men smakmässigt är denna tofuversion väldigt lik!
Glutenfritt recept
Laktosfritt recept
Du kan såklart marinera vanliga revbensspjäll eller liknande med denna marinad också, om du inte är ute efter ett vegetariskt recept.
Pressa försiktigt ut så mycket vatten som möjligt ur tofun. Vira sedan in den i hushållspapper och lägg mellan två skärbrädor. Ställ något tungt ovanpå och låt stå i 30 minuter, så att vattnet pressas ur tofun. Blanda äppelcidervinäger, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp. Skala vitlöken och pressa ner i kastrullen. Skala även ingefäran och finriv den på ett rivjärn. Rör ner i kastrullen. Tillsätt därefter soja, sambal oelek, dijonsenap och saften från apelsinen. Låt marinaden koka upp och sedan småkoka i ungefär tio minuter. Rör om då och då. Ta sedan kastrullen från värmen och låt marinaden svalna. Skär tofun i stavar, ca 1,5 cm breda och 1 cm höga. Lägg dem i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Knyt ihop påsarna och vänd runt, så att marinaden täcker alla delar av tofun. Låt vila i kylskåp i minst tre timmar, men gärna i ett dygn. Värm en stekpanna med lite olja till medelvärme. Lägg ner tofubitarna och pensla på ungefär hälften av marinaden. Låt steka i tio minuter, tills den börjar få fin yta. Vänd då alla tofubitarna och pensla över resten av marinaden. Låt tofun steka i ungefär tio minuter till, innan den är redo att serveras.
Publicerat 6/12 2021 av Daniel Claesson