Ingredienser
- 3 dl havregryn
- 1 dl havremjöl
- 0,75 dl majsmjöl (maizena)
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk bakpulver
- 100 g kallt smör
- 2 msk mjölk
- Annons: Köp ingredienser från Mathem
PT2H2 timmar
st
Härligt krispiga och rustika havrekex, som enkelt görs både gluten- och laktosfria.
Härligt krispiga och rustika havrekex, som enkelt görs både gluten- och laktosfria.
Glutenfritt recept*
*Använd glutenfria havregryn
Laktosfritt recept*
*Använd laktosfritt smör och mjölk
Om du inte har havremjöl kan du mixa havregryn med hjälp av en matberedare eller stavmixer.
Blanda havregryn, havremjöl, majsmjöl, strösocker, salt och bakpulver i en bunke. Dela smöret i tärningar och häll ner i mjölblandningen. Tillsätt även mjölken. Arbeta ihop till en jämn deg. Låt den sedan vila i rumstemperatur i ca 20 minuter, så att havregrynen får svälla lite. Forma degen till en rulle, cirka 6 cm i diameter. Vira in den i platsfolie och lägg i kylen i en timme. Sätt ugnen på 175°. Ta ut degen ut kylen och skär den i [get_antal] skivor. Lägg dem jämnt fördelat på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills de har fått en fin gyllenbrun yta.
Publicerat 28/12 2020 av Daniel Claesson