X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Enkel potatisgratäng

Enkel potatisgratäng

PT45M45 minuter

4

portioner

Lakto-vegetariskt recept

Lakto-vegetariskt recept

0

En hemmagjord potatisgratäng är rejäl vardagslyx, gärna tillsammans med en fin köttbit. Det är inte alls svårt att göra en riktigt krämig och god gratäng hemma.

En hemmagjord potatisgratäng är rejäl vardagslyx, gärna tillsammans med en fin köttbit. Det är inte alls svårt att göra en riktigt krämig och god gratäng hemma.

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter.

Ingredienser

1 kg potatis
1 st gul lök
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar
1 dl riven ost
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och dela i 1/2 till 1cm tjocka skivor, använd gärna en mandolin eller ett rivjärn (om det har den funktionen). Skala löken och dela den till ringar.
  2. Lägg potatis, lök, mjölk och grädde i en ganska stor kastrull och pressa ner vitlöken. Låt allt småkoka tills potatisen börjar bli lite mjuk. Krydda med salt och peppar
  3. Smörj en ugnsform och häll ner innehållet från grytan. Toppa med riven ost. Grädda gratängen tills den är gyllenbrun och potatisen är helt mjuk, det tar ungefär 20 minuter.

Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och dela i 1/2 till 1cm tjocka skivor, använd gärna en mandolin eller ett rivjärn (om det har den funktionen). Skala löken och dela den till ringar. Lägg potatis, lök, mjölk och grädde i en ganska stor kastrull och pressa ner vitlöken. Låt allt småkoka tills potatisen börjar bli lite mjuk. Krydda med salt och peppar Smörj en ugnsform och häll ner innehållet från grytan. Toppa med riven ost. Grädda gratängen tills den är gyllenbrun och potatisen är helt mjuk, det tar ungefär 20 minuter.

Lycka till!

Publicerat 22/6 2013 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!