Egengjorda dammsugare

Förvandla smulor till bakverk

Egengjorda dammsugare

Har du en sockerkaka som börjar bli torr? Smula ner den och förvandla den till supergoda dammsugare, eller punschrullar som de också kallas. Receptet är väldigt enkelt, du behöver inte grädda dem eller liknande. Men gott blir det!

Har du en sockerkaka som börjar bli torr? Smula ner den och förvandla den till supergoda dammsugare, eller punschrullar som de också kallas. Receptet är väldigt enkelt, du behöver inte grädda dem eller liknande. Men gott blir det!

Lagas på 90 minuter

PT90M90 minuter

20

st

Tips

Dela marsipanen i två och färga den ena halvan grön och den andra rosa. Doppa ändarna på de gröna dammsugarna i mörk choklad och de rosa i vit choklad.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook

Skriv ut receptet

Skriv ut receptet

Ingredienser

100 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3,5 dl sockerkakssmulor
2 tsk Araksessens
300 g marsipan eller mandelmassa
karamellfärg, gärna grön
100 g blockchoklad
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Gör så här

  1. Häll ner smör, florsocker, vaniljsocker och kakao i en bunke. Vispa, gärna med elvisp, tills det är poröst.
  2. Smula ner sockerkakan, använd gärna en matberedare, och häll ner smulorna i bunken. Vispa så att de blandas jämnt i smeten. Smaksätt med arraksessens efter behag och ställ in bunken i kylen i cirka en timme.
  3. Färga marsipanen med karamellfärg och kavla ut den tunt, ca 2-3 milimeter tjock. Skär marsipanen i remsor, tio centimeter breda. Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa den längs mitten av varje marsipanbit. Fyllningen bör vara drygt 2 centimeter i diameter.
  4. Rulla marsipanen runt fyllningen och tryck försiktigt till skarven. Dela rullen i bitar, cirka fem centimeter långa.
  5. Smält chokladen i en skål och doppa de båda ändarna på dammsugarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper tills chokladen stelnat, ställ gärna in dem i kylen.
  6. Dammsugarna går att frysa in eller kan förvaras i kylskåp i en vecka.

Häll ner smör, florsocker, vaniljsocker och kakao i en bunke. Vispa, gärna med elvisp, tills det är poröst. Smula ner sockerkakan, använd gärna en matberedare, och häll ner smulorna i bunken. Vispa så att de blandas jämnt i smeten. Smaksätt med arraksessens efter behag och ställ in bunken i kylen i cirka en timme. Färga marsipanen med karamellfärg och kavla ut den tunt, ca 2-3 milimeter tjock. Skär marsipanen i remsor, tio centimeter breda. Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa den längs mitten av varje marsipanbit. Fyllningen bör vara drygt 2 centimeter i diameter. Rulla marsipanen runt fyllningen och tryck försiktigt till skarven. Dela rullen i bitar, cirka fem centimeter långa. Smält chokladen i en skål och doppa de båda ändarna på dammsugarna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper tills chokladen stelnat, ställ gärna in dem i kylen. Dammsugarna går att frysa in eller kan förvaras i kylskåp i en vecka.

Smaklig måltid!

Publicerat 4/2 2014 av

Kommentera receptet

Annons ▼

Annons ▼