Egengjord, grovkorning senap

Egengjord, grovkorning senap

PT15M15 minuter

1

st

Det är inte svårt att göra egen senap och arbetsinsatsen är inte stor. Men eftersom att senapen behöver stå ett par dagar så bör du ändå göra den en veckan innan den ska ätas.

Det är inte svårt att göra egen senap och arbetsinsatsen är inte stor. Men eftersom att senapen behöver stå ett par dagar så bör du ändå göra den en veckan innan den ska ätas.

Glutenfritt recept

Laktosfritt recept

Tips

Denna senap passar utmärkt till julmaten. Grundreceptet är inte särskilt sött, men det kan du justera genom att ta i mer honung.

Ingredienser

0,5 dl gula senapskorn
0,5 dl bruna senapskorn
1,5 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
0,5 dl matolja
1 tsk salt
Köp hem ingredienserna från Hemköp

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. En sats ger ca 3 dl senap.
    Lägg alla senapsfrön i en skål och tillsätt vattnet. Rör och om låt sedan senapskornen svälla i rumstemperatur i 12-24 timmar.
  2. Häll ner senapskornen i en matberedare (eller i en skål om du använder stavmixer). Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa sedan allt tills senapen har den släthet du önskar.
  3. Ta fram en burk och häll ner senapen. Låt den stå kylt i minst 3-4 fyra dagar (för att alla smaker ska mogna och blandas). Därefter kan du smaka av den och ta i mer honung, vinäger, salt eller annan smaksättning vid behov.

En sats ger ca 3 dl senap.
Lägg alla senapsfrön i en skål och tillsätt vattnet. Rör och om låt sedan senapskornen svälla i rumstemperatur i 12-24 timmar. Häll ner senapskornen i en matberedare (eller i en skål om du använder stavmixer). Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa sedan allt tills senapen har den släthet du önskar. Ta fram en burk och häll ner senapen. Låt den stå kylt i minst 3-4 fyra dagar (för att alla smaker ska mogna och blandas). Därefter kan du smaka av den och ta i mer honung, vinäger, salt eller annan smaksättning vid behov.

Lycka till!

Publicerat 26/12 2020 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!