X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Klassiska, luftiga semlor

Klassiska, luftiga semlor

PT2H2 timmar

10

st

2

Semlor är otroligt goda, detta är den klassiska versionen med mandelmassa som fyllning och rejält med grädde. En semla går att frysa in och sedan tina och fylla när den ska ätas.

Semlor är otroligt goda, detta är den klassiska versionen med mandelmassa som fyllning och rejält med grädde. En semla går att frysa in och sedan tina och fylla när den ska ätas.

Ingredienser

Bullar
75 g smör eller margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 krm salt
0,5 tsk kardemumma
1 st ägg
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st ägg för pensling
Fyllning
0,5 dl mjölk
75 g mandelmassa
2 dl vispgrädde
florsocker
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull, häll sedan ner mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smual ner jästen i en bunke och häll ner vätskan. Blanda tills jästen har löst upp sig.
  2. Häll ner socker, salt, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl. Blanda tills du har en jämn och smidig deg. Täck bunken med en bakhandduk och låt den jäsa i ungefär en halvtimme.
  3. Blanda bakpulvret med det sista av mjölet och knåda in detta i degen. Lägg den på en mjölad yta och dela den i 10 lika stora delar. Forma dem runda (eller någon annan fin form) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°.
  4. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ungefär 10 minuter, tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna.
  5. Fyll semlorna

    Skär av locken från bullarna och gröp ur lite av innehållet. Häll ner det i en bunke, tillsammans med mjölken. Riv mandelmassan med ett rivjärn och blanda ner i bunken. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den ovanpå blandningen. Lätt på locken igen och toppa med pudrat florsocker.

Smält smöret i en kastrull, häll sedan ner mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smual ner jästen i en bunke och häll ner vätskan. Blanda tills jästen har löst upp sig. Häll ner socker, salt, kardemumma, ägg och nästan allt mjöl. Blanda tills du har en jämn och smidig deg. Täck bunken med en bakhandduk och låt den jäsa i ungefär en halvtimme. Blanda bakpulvret med det sista av mjölet och knåda in detta i degen. Lägg den på en mjölad yta och dela den i [get_antal] lika stora delar. Forma dem runda (eller någon annan fin form) och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i 20 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ungefär 10 minuter, tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna. Fyll semlorna: Skär av locken från bullarna och gröp ur lite av innehållet. Häll ner det i en bunke, tillsammans med mjölken. Riv mandelmassan med ett rivjärn och blanda ner i bunken. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka eller spritsa den ovanpå blandningen. Lätt på locken igen och toppa med pudrat florsocker.

Lycka till!

Publicerat 16/2 2014 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!