X

Betygsätt detta recept

Sätt betyg på receptet.

Julköttbullar. Genrebild. Bild: Erik Forsberg @ Flickr (CC BY-NC 2.0)
Genrebild

Julköttbullar

PT40M40 minuter

40

st

Matlådevänligt

Passar matlåda

0

Inget julbord är komplett utan klassiska köttbullar. De smaksätts helt enkelt med lök, salt och kryddpeppar.

Inget julbord är komplett utan klassiska köttbullar. De smaksätts helt enkelt med lök, salt och kryddpeppar.

Glutenfritt recept

Glutenfritt recept*
*Använd glutenfritt ströbröd

Laktosfritt recept

Laktosfritt recept*
*Välj laktosfria mejeriprodukter

Tips

Vill du ha ännu mer smak på köttbullarna så kan de även smaksättas med lite ansjovisspad, dijonsenap eller färsk, finriven ingefära.

Ingredienser

0,75 dl ströbröd
1,5 dl vispgrädde
400 g blandfärs
1 msk gul lök, riven
1 st ägg
1 tsk salt
1 krm kryddpeppar, malen
smör till stekning
Annons: Köp ingredienser från Mathem

Dela receptet

Dela receptet på Twitter
Dela receptet på Facebook
Dela receptet på Pinterest

Gör så här

  1. Häll ner ströbröd och grädde i en skål och rör om snabbt. Låt svälla ca 10 minuter.
  2. Rör under tiden ihop blandfärs, riven lök, ägg, salt och kryddpeppar. Tillsätt ströbrödsblandningen och rör om tills du har en smidig och välblandad smet.
  3. Blöt händerna med kallt vatten och forma sedan färsblandningen till 40 runda och jämnstora köttbullar.
  4. Värm en stekpanna med en rejäl klick smör till lite över medelvärme. Stek några köttbullar i taget. Skapa försiktigt stekpannan då och då så att köttbullarna får fin yta på alla sidor.
  5. Sänk värmen när köttbullarna börjar få färg och stek dem i 5-10 minuter till, tills de är genomstekta.

Häll ner ströbröd och grädde i en skål och rör om snabbt. Låt svälla ca 10 minuter. Rör under tiden ihop blandfärs, riven lök, ägg, salt och kryddpeppar. Tillsätt ströbrödsblandningen och rör om tills du har en smidig och välblandad smet. Blöt händerna med kallt vatten och forma sedan färsblandningen till [get_antal] runda och jämnstora köttbullar. Värm en stekpanna med en rejäl klick smör till lite över medelvärme. Stek några köttbullar i taget. Skapa försiktigt stekpannan då och då så att köttbullarna får fin yta på alla sidor. Sänk värmen när köttbullarna börjar få färg och stek dem i 5-10 minuter till, tills de är genomstekta.

Lycka till!

Publicerat 6/12 2022 av

Vad tycker du om receptet? Kommentera här!