Så väljer du rätt fritös

Skrivet den 3 september 2014 kl 11.13

Fritös

Handen på hjärtat, visst blir mat ofta godare när den är friterad? Så länge man inte friterar allsin mat hela tiden går det bra att unna sig hemmagjorda pommes frites, chips och liknande någon gång ibland. Det går att fritera i en kastrull, men det enklaste är att köpa en fritös.

En fritös kan kosta mellan 200 kronor upp till flera tusen, så det är kanske inte helt enkelt att veta vilken som är bäst. Här följer några tips på vad man kan tänka på i valet av en ny fritös.

Storleken har betydelse

När det kommer till att välja fritös brukar jag börja med att bestämma mig för hur stor jag är ute efter, i regel utgår man från hur många liter olja den rymmer. En normalstor fritös rymmer 3 liter olja, vilket är lagom för de flesta. Då kan man fritera upp till fyra portioner av exempelvis pommes frites eller potatiskroketter på en gång.

Vill du bara kunna fritera en enstaka portion, eller kanske några lökringar, räcker det med en mindre fritös, men om du väljer en som är för liten kommer den bara att begränsa sig och antagligen inte användas särskilt ofta.

Löstagbar behållare är att föredra

Efter att du har friterat är det fräscht att tömma fritösen och diska rent den. Då är det en klar fördel om behållaren för olja är löstagbar. Det underlättar när du häller över oljan i flaskor och när du ska diska rent behållaren.

Köp en fritös med inbyggt filter

Många fritöser har i dag inbyggda filter som minskar oset som uppstår. Filtret kan även hjälpa till att få bort resterna ur oljan och hålla den fräsch längre. På så sätt kan man använda samma olja fler gånger.

Hittar du ingen fritös med filter går det att sila oljan (gärna genom ett kaffefilter) istället.

Köp en billig, till att börja med

Mitt tips är att börja med att köpa en relativt billig fritös. Om du lägger runt 500 kronor på den är det ingen jätteförlust om du sedan inser att hemmafritering inte är din grej. Kitchentime har till exempel en fritös på tre liter för under 400 kronor. Den är både funktionell, enkel att använda och lätt att rengöra.