Portergryta

Snabb version av porterstek

Portergryta

Portergrytan är enkel att laga, den sköter sig själv på spisen. Grytan görs vanligtvis med nötkött, men det går lika bra att använda fläskkarré. Smaken är samma som porterstek, men grytan är snabbare.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 80 minuter

80 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Ingredienser

1 kg kött för gryta (nöt eller fläsk)
3 st gula eller röda lökar
2 st morötter
15 st enbär
2 tsk timjan
0,5 tsk hel svartpeppar
4 st lagerblad
1 st köttbuljongtärning
1 dl soja
0,5 l porter
1 dl outspädd svart vinbärssaft
3 dl grädde

Gör så här

  1. Dela köttet i grytbitar. Skala lök och morötter, skär allt i bitar. Lägg ner i en stekgryta.
  2. Häll ner enbär, timjan, svartpeppar och lagerblad, mosa sedan ner buljontärningen. Häll slutligen i soja, porter och svart vinbärssaft. Rör om och låt allt koka upp.
  3. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan småkoka i ungefär en timme. Provsmaka därefter en bit kött för att se om den är färdigkokt.
  4. Häll ner grädden och smaka av såsen. Servera grytan med nykokt ris eller potatis.
Smaklig måltid!

Publicerat 8/12 2014 av Daniel Claesson.

Portergryta

Kommentera receptet