Boeuf Bourguignon

Klassisk köttgryta från Frankrike

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon är en mustig fransk köttgryta som görs med nötkött och bacon. Den innehåller lök, morötter, rödvin, champinjoner och olika örtkryddor. Köttgrytan blir saftig och god.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 2 timmar

2 timmar

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Tips

Gör gärna grytan dagen innan du ska bjuda på den. Den blir nästan godare om den får stå till sig en stund.

Ingredienser

140 g bacon
1 kg högrev eller fransyska
2 st gula lökar
1 st morot
3 dl vatten
3 dl rödvin
salt och peppar
2 st lagerblad
1 tsk timjan, torkad
1 tsk oregano, torkad
2 st vitlöksklyftor
1 st köttbuljongtärning
3 msk tomatpuré
200 g champinjoner, färska
persilja
mjöl

Gör så här

  1. Strimla baconet. Värm en stekpanna till ganska hög värme och bryn baconet. Häll sedan över det i en gryta.
  2. Dela köttet i bitar, ungefär 3x3 centimeter. Bryn även det i stekpannan (i omgångar) och häll sedan över det i grytan.
  3. Skala och hacka löken. Skala moroten och skär den i bitar. Sänk värmen på stekpannan och fräs sedan morot och lök i någon minut. Rör ner i grytan.
  4. Häll i vattnet i stekpannan och rör om. Häll sedan ner det i grytan. Tillsätt rödvin och krydda med salt, peppar, lagerblad, timjan och oregano. Pressa i vitlöken och smula ned buljongtärningen.
  5. Lägg på ett lock och låt allt koka upp. Småkoka sedan köttgrytan på svag värme i ungefär 1½ timme.
  6. Skiva champinjonerna och låt dem koka med i grytan den sista kvarten. Hacka lite färsk persilja och rör ner den också. Red grytan med vetemjöl. Smaka av och krydda efter behag. Du kan runda av såsen med lite grädde om du vill.
  7. Servera gärna köttgrytan med ugnspotatis eller kokt ris.
Smaklig måltid!

Publicerat 29/5 2016 av Daniel Claesson.

Boeuf Bourguignon

Kommentera receptet