Klassisk lasagne

Hemmagjord köttfärslasagne

Klassisk lasagne

En klassisk nötfärslasagne med bechamelsås. Lasagnen passar väldigt bra i matlådan, den blir ofta godare när den har fått stå till sig en dag. Nötfärsen kan till exempel bytas ut mot vegofärs (t.ex. quornfärs).

En klassisk nötfärslasagne med bechamelsås. Lasagnen passar väldigt bra i matlådan, den blir ofta godare när den har fått stå till sig en dag. Nötfärsen kan till exempel bytas ut mot vegofärs (t.ex. quornfärs).

Lagas på 90 minuter

PT90M90 minuter

4

portioner

Tips

Lasagnen kan förberedas och sedan gräddas när den ska serveras. Om den är kall när den sätts in i ugnen får du räkna med 40-45 minuters tillagningstid i ugnen. Toppa gärna lasagnen med mozzarella.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+

Ingredienser

1 st gul lök
500 g nötfärs
salt och peppar
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk balsamvinäger
1 msk kalvfond
1 tsk socker
3 tsk basilika
10 st lasagneplattor, torkade
Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 msk smör
2 dl riven ost, lagrad
Köp alla ingredienser hos mat.se

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Köttfärssås

  3. Skala och hacka löken. Värm en stekgryta med lite smör till medelvärme. Fräs löken tillsammans med nötfärsen i ett par minuter. Rör om så att köttfärsen blir finfördelad. Krydda med salt och peppar.
  4. Häll ner krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, kalvfond, socker och hackad basilika. Rör om och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt allt småkoka under lock i 10-20 minuter. Smaka av och krydda efter önskemål.
  5. Bechamelsås

  6. Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll därefter i resten av mjälken och smöret. Låt såsen koka upp under omrörning (annars är det stor risk att den bränner fast), sänk sedan värmen.
  7. Häll i osten och låt den smälta, samtidigt som du fortsätter att röra om. Låt ostsåsen småkoka i ett par minuter.
  8. Häll ett lager köttfärssås i botten av en ugnsform. Häll därefter i lite av ostsåsen. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Tryck gärna försiktigt ned den i ostsåsen. Upprepa detta tills du har tre lager lasagne. Spara lite av ostsås så att du kan täcka det översta lagret lasagneplattor med den.
  9. Grädda lasagnen mitt i ugnen i ungefär 30 minuter, tills pastan är mjuk och ytan är gyllenbrun. Låt lasagnen vila i minst fem minuter innan servering.

Sätt ugnen på 200°. Köttfärssås: Skala och hacka löken. Värm en stekgryta med lite smör till medelvärme. Fräs löken tillsammans med nötfärsen i ett par minuter. Rör om så att köttfärsen blir finfördelad. Krydda med salt och peppar. Häll ner krossade tomater, tomatpuré, balsamvinäger, kalvfond, socker och hackad basilika. Rör om och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt allt småkoka under lock i 10-20 minuter. Smaka av och krydda efter önskemål. Bechamelsås: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken i en kastrull. Häll därefter i resten av mjälken och smöret. Låt såsen koka upp under omrörning (annars är det stor risk att den bränner fast), sänk sedan värmen. Häll i osten och låt den smälta, samtidigt som du fortsätter att röra om. Låt ostsåsen småkoka i ett par minuter. Häll ett lager köttfärssås i botten av en ugnsform. Häll därefter i lite av ostsåsen. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå. Tryck gärna försiktigt ned den i ostsåsen. Upprepa detta tills du har tre lager lasagne. Spara lite av ostsås så att du kan täcka det översta lagret lasagneplattor med den. Grädda lasagnen mitt i ugnen i ungefär 30 minuter, tills pastan är mjuk och ytan är gyllenbrun. Låt lasagnen vila i minst fem minuter innan servering.

Smaklig måltid!

Publicerat 28/1 2018 av .

Kommentera receptet