• Laxpiroger
  • Laxpiroger
  • Laxpiroger

Galet gott och perfekt i matlådan

Laxpiroger

Det tar ett tag att göra piroger, men det är faktiskt inte svårt och de är väl värda jobbet. Gör en stor sats och fyll frysen, så har du många luncher och middagar redo.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 90 minuter

90 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Ingredienser

Pirogdeg
50 g jäst
100 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk
salt
2 tsk socker
8,5 dl vetemjöl
Fyllning
200 g lax
3 dl gräddfil
1 msk dill
1 msk persilja
2 tsk citron- eller limesaft
200 g fetaost
1 dl spenat
1 st ägg

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet, tillsätt mjölken och ljumma degspadet till 37 grader (fingervarmt). Häll det över jästen och rör om tills den är upplöst. Tillsätt salt och socker.
  2. Arbeta i det mesta av mjölet med en bakmaskin eller för hand tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl över degen oäck den med en bakduk. Låt den jäsa 30-40 min. Förbered under tiden fyllningen.
  3. Skär laxen i små bitar, krydda med salt och citronpeppar och stek tills den är tillagad. Blanda gräddfil med hackad dill, persilja och citrussaft i en sås. Dela fetaosten i ganska små bitar, hacka spenaten fint.
  4. Ta upp den jästa degen och knåda i resten av mjölet. Kavla ut den till en tunn platta. Måtta ut cirklar, ca 15 cm i diameter. Fördela laxen, fetaosten och spenaten på degbitarna. Ringla över lite av såsen, men undvik att fylla för mycket.
  5. Vik över halva degbiten så pirogen blir formad som en halvmåne. Tryck ner kanterna med en gaffel så att fyllningen inte läcker ut. Lägg pirogerna på en smord plåt eller bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 10 min. Pensla sedan med uppvispat ägg.
  6. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 225 grader, 15-20 min. Låt dem svalna på galler.
Smaklig måltid!

Publicerat 3/2 2013 av Daniel Claesson.

Laxpiroger

Mer fisk

Tonfiskröra

Tonfiskröra

Lagas på 15 min15 min  Matlådevänligt

Tomatfiskgratäng
Somrig kräftpasta
Fiskburgare

Fiskburgare

Lagas på 30 min30 min  Matlådevänligt

Kommentera receptet