Klassisk kalops

Mustig köttgryta

Klassisk kalops

Kalops är en klassisk svensk köttgryta gjord på nötkött. Den serveras traditionellt med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Kalops är en klassisk svensk köttgryta gjord på nötkött. Den serveras traditionellt med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Lagas på 2 timmar

PT2H2 timmar

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+

Ingredienser

1 kg nötkött, gärna högrev
200 g morötter
2 st gula lökar
2 msk kalvfond
4 st lagerblad
1 msk kryddpepparkorn
2 msk idealmjöl
1 l vatten
salt och peppar
Köp alla ingredienser hos mat.se

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i grytbitar, ca 3 cm stora. Skala morötter och lök, dela i 2 cm stora bitar.
  2. Värm en stekgryta med smör eller olja till ganska hög värme. Bryn köttet i ett par minuter. Sänk sedan till medelvärme och häll i lök och morötter. Låt allt fräsa ett par minuter.
  3. Tillsätt kalvfond, lagerblad, kryddpepparkorn och idealmjöl. Rör om och häll sedan i vatten (så att det precis täcker köttet). Krydda med salt och peppar.
  4. Koka upp och rör om så att inget fastnar i botten. Skumma av vid behov.
  5. Låt grytan småkoka under lock ca 90 minuter, tills köttet är mört. Servera gärna med kokt potatis och rödbetor.

Putsa köttet och skär det i grytbitar, ca 3 cm stora. Skala morötter och lök, dela i 2 cm stora bitar. Värm en stekgryta med smör eller olja till ganska hög värme. Bryn köttet i ett par minuter. Sänk sedan till medelvärme och häll i lök och morötter. Låt allt fräsa ett par minuter. Tillsätt kalvfond, lagerblad, kryddpepparkorn och idealmjöl. Rör om och häll sedan i vatten (så att det precis täcker köttet). Krydda med salt och peppar. Koka upp och rör om så att inget fastnar i botten. Skumma av vid behov. Låt grytan småkoka under lock ca 90 minuter, tills köttet är mört. Servera gärna med kokt potatis och rödbetor.

Smaklig måltid!

Publicerat 7/1 2018 av .

Kommentera receptet