Vegetarisk pastagratäng med svamp

I en ostsås med ajvar relish

Vegetarisk pastagratäng med svamp

Detta är en snabb, enkel och framförallt god vegetarisk pastagratäng med svamp och ajvar relish. Du kan göra en stor sats av svamppastan att frysa in eller bjuda dina vänner på.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 40 minuter

40 minuter

4

portioner

Matlådevänligt

Passar matlåda

Ingredienser

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
salt och peppar
2 tsk timjan
250 g svamp
375 g pennepasta
50 g smör eller margarin
50 g vetemjöl
6 dl mjölk
100 g riven ost
150 g ajvar relish

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och hacka all lök. Fräs den i en medelvarm stekpanna, tillsammans med lite smör. Krydda med salt, peppar och timjan.
  3. Skiva svampen och låt den stekas på hög värme i ett par minuter, tillsammans med löken. Koka under tiden pastan enligt förpackningens ansvisningar.
  4. Smält smöret i en kastrull, rör sedan i mjölet. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa tills såsen är klumpfri. Tillsätt ajvar relish och koka upp såsen under omrörning. Sänk värmen så fort den börjar koka och fortsätt röra. Blanda i osten och låt den smälta.
  5. Häll ner den färdigkokta pastan i en ugnsform. Blanda i lök och svamp. Häll till sist på ostsåsen och se till att allt fördelas jämnt i formen. Toppa gärna gratängen med lite mer riven ost.
  6. Gratinera mitt i ugnen i ungefär 20 minuter, tills gratängen är gyllenbrun på ytan och ostsåsen bubblar.
Smaklig måltid!

Publicerat 22/1 2015 av Daniel Claesson.

Vegetarisk pastagratäng med svamp

Kommentera receptet