Enkel potatisgratäng

Den blir godare om man gör den själv

Enkel potatisgratäng

En hemmagjord potatisgratäng är rejäl vardagslyx, gärna tillsammans med en fin köttbit. Det är inte alls svårt att göra en riktigt krämig och god gratäng hemma.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 45 minuter

45 minuter

4

portioner

Ingredienser

1 kg potatis
1 st gul lök
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 st vitlöksklyfta
salt och peppar
1 dl riven ost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen och dela i 1/2 till 1cm tjocka skivor, använd gärna en mandolin eller ett rivjärn (om det har den funktionen). Skala löken och dela den till ringar.
  2. Lägg potatis, lök, mjölk och grädde i en ganska stor kastrull och pressa ner vitlöken. Låt allt småkoka tills potatisen börjar bli lite mjuk. Krydda med salt och peppar
  3. Smörj en ugnsform och häll ner innehållet från grytan. Toppa med riven ost. Grädda gratängen tills den är gyllenbrun och potatisen är helt mjuk, det tar ungefär 20 minuter.
Smaklig måltid!

Publicerat 22/6 2013 av Daniel Claesson.

Enkel potatisgratäng

Kommentera receptet