Hönökaka

Klassiskt tunnbröd

Hönökaka

Det finns många sorters bröd, men få är lika goda som hönökakan. Du kan själv baka hönökakor, det är både enkelt och ganska snabbt gjort. De går utmärkt att frysa om du vill spara dem till senare.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 2 timmar

2 timmar

12

st

Ingredienser

50 g margarin
1 l mjölk
50 g jäst
0,5 dl ljus sirap
8 dl rågsikt
4 dl havregryn
10 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smält margarinet i en kastrull. Häll ner mjölken och låt allt bli fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölkblandningen och rör om tills jästen har löst upp sig.
  3. Häll ner sirap, rågsikt, havregryn och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 40 miunter under en bakduk.
  4. Knåda degen en stund och dela upp den i 12 bollar. Lägg dem på en plåt (med bakplåtspapper), täck med en handduk och låt jäsa i 20 minuter till.
  5. Sätt ugnen på 275°. Kavla ut en av bollarna på en plåt med bakplåtspapper, gärna med en kruskavel. Nagga med en gaffel. Grädda högt upp i ugnen i cirka 3 minuter. Låt brödet svalna och baka ut resten av degen på samma sätt.
Smaklig måltid!

Publicerat 2/5 2014 av Daniel Claesson.

Hönökaka

Kommentera receptet