Det betyder alla kökstermer

Skrivet den 31 januari 2015 kl 22.55

Köksredskap

I receptsammanhang är det inte ovanligt att det slängs olika uttryck som för den ovane kan se ut som rena grekiskan. Vad betyder det till exempel att putsa kött? Vad är det för skillnad på att fräsa och bryna? I denna lilla köksskola reder vi ut ett par av dessa ord.

Fräsa (sautera)

Det är inte ovanligt att lök ska fräsas, men ordet är inte helt självklart. När man fräser något så ska ingrediensen bli varm och mjukna, men inte få färg. Lök blir till exempel ganska genomskinlig när den värms upp, om den inte blir för varm.

Värt att notera är att ett mer korrekt ord är fräsa är sautera, det är dock ovanligt att detta används i vardagliga recept.

Bryna

När man bryner något vill man att råvaran snabbt ska få färg och yta, utan att tillagas helt. Ofta handlar det om stora köttbitar som ska tillagas i ugn, men får sitt fina utseende genom att det steks någon minut per sida i en väldigt varm stekpanna.

Reda

Att reda en sås innebär att den görs tjockare när den kokar. Ofta används mjöl eller färdig redning (t.ex. Maizena) för att reda såsen.

Putsa

Vissa köttbitar brukar behöva putsas innan de tillagas, men det görs inte med en trasa. Istället ska man då skära bort en del av de stora fettbitar som kan finnas på utsidan av köttet.

Lite fett bör vara kvar, det gör köttet både mörare och godare, men allt för mycket är varken nödvändigt eller välsmakande. Vill man inte äta någon fettbit alls är det bäst att skära bort det sista fettet efter att köttet har tillagats.

Sjuda

När något ska sjuda så betyder det att det knappt ska koka, bara bubbla lite smått. Detta är vanligt med såser efter att de har kokat upp. Om såsen kokar för kraftigt försvinner mycket att vätskan, vilket kan göra smaken mer koncentrerad och konsistensen tjockare. Detta är inte tanken om den istället ska sjuda.