Kolatårta

Tårta med mandelbotten och kolakräm

Kolatårta

Kolatårtan är betydligt tunnare än "klassiska" tårtor. Den består av en mandelbotten med en fantastisk kolakräm emellan. Tårtan bör toppas med vispad grädde och pudras med kakao.

Dela receptet

Dela receptet på Twitter Dela receptet på Facebook Dela receptet på Google+
Lagas på 90 minuter

90 minuter

1

st

Ingredienser

Mandelbotten
4 st äggvitor
1 hg sötmandel, malen
2 hg florsocker
Kolakräm
1 dl strösocker
1 dl vatten
4 st äggulor
150 g margarin
50 g blockchoklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda den malda mandeln med florsockret i en bunke, rör sedan försiktigt ner äggvitorna.
  3. Smörj och bröa 2 bakplåtspapper och lägg dem på plåtar. Fördela smeten på dem, som runda bottnar. Grädda bottnarna i cirka 18 minuter.
  4. Kolakrämen

  5. Koka socker och vatten till en simmig lag. Vispa i äggulorna och låt koka upp hastigt. Ta av kastrullen från värmen och blanda i margarin och blockchoklad. Ställ in i kylen så att krämen svalnar något.
  6. Bre ut kolakrämen på en av bottnarna, lägg sedan på den andra. Toppa gärna kolatårtan med vispad grädde och pudra med kakao.
Smaklig måltid!

Publicerat 23/4 2014 av Daniel Claesson.

Kolatårta

Mer bakning

Kycklingpaj

Kycklingpaj

Lagas på 60 min60 min  Matlådevänligt

Sockerkaka

Sockerkaka

Lagas på 45 min45 min

Sodalimpa

Sodalimpa

Lagas på 60 min60 min

Kommentera receptet